Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Pod perinou máme 26 000 000 €, Kažimír sa už teší
Zdielať na

Pod perinou máme 26 000 000 €, Kažimír sa už teší

BRATISLAVA / 26 miliónov eur doslova sušia Slováci na anonymných vkladných knižkách, ktorých je približne milión. Ak sa nerozhýbu, pravdepodobne o tieto peniaze prídu.

Výber len do konca roka

Štát na príkaz Európskej komisie zrušil vkladné knižky. A prilepšiť peniazmi z nich, si môžete len do konca roka. "Ľudia by mali požiadať o výber do konca tohto roka," uviedla hovorkyňa ČSOB Zuzana Eliášová.

Ako rozoznáte anonymnú vkladnú knižku od tej bežnej? Jednoducho, nenájdete v nej ani meno, adresu či rodné číslo. Takto zbohatnúť však nemusí byť také ľahké. V prvom rade musíte nájsť príslušnú banku. Z času načas sa banky totiž spoja alebo zaniknú. "Musí tak urobiť na špeciálnom tlačive, ktoré je k dispozícii buď v banke alebo na jej internetovej stránke. Bude k tomu potrebovať preukaz totožnosti," uviedla Alexandra Gogová, hovorkyňa ministerstva financií.

Potom musíte dokázať, že vám ušetrené peniaze patria. A keďže anonymné vkladné knižky neobsahujú žiadne osobné údaje, musíte poznať heslo. "Ak klient heslo nepozná, je potrebné napríklad v dedičskom konaní preukázať nárok na výplatu takéhoto vkladu," uviedla hovorkyňa UnicreditBank Zuzana Ďuďáková.

Splatenie štátneho dlhu

"Peniaze dostanú buď v hotovosti alebo bezhotovostne, napríklad prevodom na účet," dodala Eliášová. "Klient nedostane peniaze hneď. Spravidla to trvá 90 dní," tvrdí Ďuďáková z UnicreditBank.

Dôvody prečo Slovákom 26 miliónov eur nechýba môžu byť pomerne prozaické. O ich existencii nemusia totiž tušiť. Aj doteraz vyplatené vklady našli ľudia väčšinou náhodou. "My sme mali prípad, kedy pri prestavbe starého domu našli v nejakom tajnom mieste niekoľko vkladných knižiek," hovorí Ďuďáková.

A čo sa stane s peniazmi, ak si ich ľudia nevyberú? "Budú použité na splatenie štátneho dlhu," uviedla hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová. 

Téme sa venuje reportérka Mária Ölvedyová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy