Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dôchodcovia asi dostanú vianočný príspevok v decembri
Zdielať na
Ekonomika

Dôchodcovia asi dostanú vianočný príspevok v decembri

Zdroj: zavosh

Viac ako milión seniorov či invalidov s mesačným dôchodkom do 11 257 korún dostane štátu od 1500 do 2000 Sk.

Dôchodcovia sa pravdepodobne môžu tešiť na vianočný príspevok od vlády už v decembri. Podľa ministra financií Jána Počiatka je totiž reálne, že sa v rozpočte nájde požadovaných 1,65 miliardy korún pre viac ako milión seniorov či invalidov s mesačným dôchodkom do 11 257 korún. Tí by mali dostať od štátu od 1500 do 2000 korún.

Kabinet Roberta Fica tiež zvažoval, že vianočné príspevky vyplatí až v januári, aby neohrozil plnenie kritéria nízkeho rozpočtového schodku potrebného na zavedenie eura od roku 2009. Deficit by totiž negatívne mohlo ovplyvniť aj zahrnutie Národnej diaľničnej spoločnosti, ktorá riadi výstavbu a prevádzkuje slovenské diaľnice a rýchlostné cesty, do verejného rozpočtu.

"Snažíme sa alokovať sumu na vyplatenie vianočných príspevkov v tomto roku, čiže v decembri. Stále je to podľa mňa veľmi reálne, že sa to bude dať zvládnuť, pretože aktualizované dáta, ktoré máme, nám otvárajú priestor na rezervy," povedal Počiatek.

V najbližších dňoch by malo ministerstvo získať presné čísla o vplyve diaľničnej spoločnosti na verejné financie, ako aj výsledky hospodárenia samospráv, ktoré sú tiež súčasťou verejného sektora.

Najvyšší príspevok, 2000 korún, získajú ľudia s mesačným dôchodkom do 3753 korún. Na čiastku 1750 korún majú nárok dôchodcovia s príjmom do 7505 Sk a najnižší príspevok, 1500 korún, dostanú ľudia s dôchodkom do 11 257 korún.

Zriadenie vianočného príspevku bolo vlani jedným z krokov Ficovej vlády, ktoré mali zmierniť údajné nepriaznivé dopady predošlých reforiem pravicového kabinetu Mikuláša Dzurindu na menej majetných obyvateľov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy