Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Obce si pomáhajú ako vedia. Turčianske Kľačany pálenicou
Zdielať na

Obce si pomáhajú ako vedia. Turčianske Kľačany pálenicou

TURČIANSKE KĽAČANY / Je známe, že obce musia silno dumať, ako vyjsť s peniazmi. Starostovia tak hľadajú možnosti, ako ušetriť či získať financie, ktoré by mohli využiť pre svoju dedinu. Príkladom je obec Turčianske Kľačany (okr. Martin). Postavila si vlastnú pálenicu. Aj tak však väčšinu z toho, čo zarobí, zhrabne štát.

Na spotrebnej dani odviedli 52 000 €

Pálenica obci prináša nemalé peniaze a sú pre ňu prospešné. Financie nezískavajú tak, že predávajú alkohol, ktorý tu vyrobia. "Ľudia si prinesú kvas na pálenie. Peniaze sú za túto službu. "Ak sme za minulú sezónu vypálili 4 500 litrov čistého liehu, tak tento rok, poslednú sezónu to bolo skoro 10 000. Čiže tržby tam boli na úrovni, hovorím na hrubo, 100 000. Ale na spotrebnej dani sme odviedli 52 000 €," hovorí starosta obce Miroslav Lamoš.

Zákazníci majú záruku, že slivovica, či  hruškovica, ktorú si odtiaľto odnesú, je kvalitná. "Musí prebiehať správne meranie, podľa ktorého vychádza, že sa odvádza daň štátu," hovorí Ľubomír Chomec, pracovník pálenice.

Tento rok nie je najlepšia úroda

Financie z pálenia už využili napríklad na vybudovanie parkoviska či urnového hája. Zisk z minulej sezóny padol na rekonštrukciu samotnej pálenice. Tento rok nie je najlepšia úroda, preto zatiaľ neplánujú, ako naložia s peniazmi. Toto nie je jediná dedina na Slovensku, ktorá si privyrába.

"Najčastejšie obce prevádzkujú tzv. technické služby, ktoré poskytujú nájom techniky a rôzne služby technického charakteru," uviedla Marta Bujňáková, hovorkyňa ZMOS.

V Zborove nad Bystricou do pokladne plynú peniaze trošičku inou formou. Starosta šetrí finančné prostriedky tak, že zadarmo šoféruje zametacie auto, aby nemuseli zamestnať ďalšieho vodiča.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy