Oblačno
20°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Hromadná žaloba na banky! Slováci chcú späť poplatky
Zdielať na

Hromadná žaloba na banky! Slováci chcú späť poplatky

BRATISLAVA / Už o pár dní začne platiť nová legislatíva, ktorá bankám zakazuje spoplatňovať vedenie úverových účtov. Hnev zadĺžených ľudí to, zdá sa, nezmiernilo. Klienti chystajú na banky hromadnú žalobu. Peniaze, ktoré za úverové účty doteraz zaplatili, chcú späť.

Počet nespokojných ľudí narastá

Takto sa rozhodli minulý týždeň poslanci: Banka, ktorá po dátume 10. jún spoplatní svoj úverový účet, bude konať protizákonne. Týkať sa to má všetkých úverov, ktoré poskytli banky a niektoré nebankové spoločnosti.

Ľudia však chcú poplatky od bánk aj spätne. Na internete iniciujú hromadnú žalobu. "V súčasnosti evidujeme približne 250 spotrebiteľov. Vzorom bolo rozhodnutie nemeckého súdu, ktoré hovorí o tom, že poplatky za vedenie úverového účtu sú neprijateľnou zmluvnou podmienkou," hovorí iniciátor žaloby Miroslav Antoňak.

Vrátenie poplatkov žiadajú aj Česi

Po nemeckej hromadnej žalobe za neodôvodnené obohatenie sa prišlo aj 7000 českých klientov. Žiadajú vrátenie poplatkov za posledné tri roky. Slovenská banková asociácia sa k žalobe vyjadrila iba veľmi stručne. "Bude na obchodnej politike jednotlivých bánk, akým spôsobom sa so zrušením poplatku vysporiadajú," hovorí hovorkyňa SBA Monika Klobušická.

Banky spätne vracať poplatky nechcú

"Pokiaľ banky porušovali legislatívu, tak mali by poplatok vrátiť aj spätne," myslí si nezávislý bankový analytik Maroš Ovčarik. Naše banky zatiaľ mlčia. Neoficiálne nám však niektoré odkázali, že žiadne poplatky vracať nemienia. Argumentujú tým, že v čase, keď klient podpisoval zmluvu vedel, že poplatok bude súčasťou jeho finančných záväzkov.

Nahnevaní klienti veria, že so žalobou uspejú. Ak by im súd dal za pravdu, banky by mohli prísť o státisíce eur. "Máme už niekoľko rozhodnutí slovenských súdov, ktoré hovoria, že sú rôzne ustanovenia v zmluvách, ktoré nemusia byť v súlade s legislatívou," dopĺňa Antoňak.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy