Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Bol rozpočet iba zdrapom papiera? Možno nie
Zdielať na

Bol rozpočet iba zdrapom papiera? Možno nie

BRATISLAVA / Radičovej rozpočet je len zdrapom papiera. Týmito slovami premiér Robert Fico vlani trhal rozpočet, ktorý pripravila Radičovej vláda. Fico tvrdil, že je nereálny. Podľa denníka SME sa však odhad, ktorý pripravila Radičovej vláda, napokon ukazuje ako správny. Navyše, rovnaký výsledok vraj bolo možné dosiahnuť aj bez zvyšovania daní.

Všetko môže byť inak

Premiér Róbert Fico v Júly 2012 označil rozpočet, ktorý schválila vláda Ivety Radičovej za bezhodnotný a symbolicky ho roztrhal. O deväť mesiacov neskôr vidí rozpočtový príbeh exminister financií Ivan Mikloš, ktorý rozpočet pripravoval trochu inak. Premiér podľa neho trhal predčasne.

"Teraz sa ukázalo, že ak by Ficova vláda nerobila žiadne opatrenia, tak deficit by bol taký, aký rozpočtovala Radičovej vláda. Nehovorím, že presne v tej istej štruktúre. Ale deficit by bol 4,6 %, nie 5,3 %, ako vtedy tvrdil Robert Fico," myslí si Mikloš.

"Nikdy nebudem súhlasiť s tým, že bez dodatočného úsilia vlády by dosiahla rozpočtová úroveň 4,6 percenta. Z rozpočtu 2012 nezostal kameň na kameni. V roku 2012 sme prišli o príjmy vo výške vyše jedného percenta HDP. Celkové straty boli vo výške jednej miliardy,"
povedal minister financií SR, Peter Kažimír.

Pre niekoho je to málo, pre niekoho veľa

Podľa dokumentu, ktorý nedávno schválila vláda je deficit oproti plánu nižší o necelé tri desatiny percenta HDP. Pre niekoho je to málo, pre niekoho veľa. "To bolo politické divadlo s cieľom vyvolať dojem, že vláda zdedila ekonomiku a rozpočet v strašnom stave aby mohla robiť nepopulárne opatrenia," dodal Ivan Mikloš. Minister financií si však myslí, že je to len zúfalá snaha vykrikovať odniekiaľ, kde ho už vôbec nie je vidno.

Nezávislí odborníci to vidia tak, že Radičovej rozpočet zrejme až takým zdrapom papiera predsa len nebol. "Ak by mal byť premiér spravodlivý, tak by mal roztrhať aj vlastný rozpočet. Rovnako obsahuje viaceré nereálne predpoklady,"  dodal Rado Ďurana, analytik INESS.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy