Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Budú škôlky zadarmo? Za mladšie deti zaplatí štát...
Zdielať na

Budú škôlky zadarmo? Za mladšie deti zaplatí štát...

BRATISLAVA / Škôlky by mali povinne prijímať aj mladšie, ako štvorročné ratolesti Slovákov. Navrhuje to ministerstvo školstva pod vedením Dušana Čaploviča (SMER-SD), ktoré má v pláne zaviesť škôlky pre deti zadarmo. Materské školy však už dnes praskajú vo švíkoch. Viac detí v triedach by už neuniesli. Riešenie je tak na pleciach starostov, ktorí hľadajú nové priestory.

1 300 eur na hlavu ročne

Dnes chodia zadarmo do škôlky predškoláci, rodičia za nich okrem stravy a krúžkov neplatia žiadne poplatky. Zriaďovateľov však škôlky stoja nemalé peniaze. "Teraz platíme zhruba 1 300 eur na hlavu ročne," informuje starosta Nového Mesta, Bratislava Rudolf Kusý.

Momentálna za 5-ročné deti, za ktoré neplatia ich rodičia, prispieva zriaďovateľovi štát. "15 eur mesačne platí štát," dodáva Kusý. Mnoho mladších detí sa už teraz do škôlok nedostalo, alebo navštevujú súkromné. Po zmene budú riaditelia povinní deti prijať, aj keď nevedia kam.

3-ročné deti sa do škôlok nedostanú

"Už teraz sme plní, nemohli sme vyhovieť 40 žiadostiam o prijatie," hovorí učiteľka Anna Mračková. Starostovia budú musieť nájsť nove priestory. Pre samosprávy sú to ďalšie náklady na rekonštrukciu či prevádzku. "Mohli by sa využiť budovy bývalých škôlok, alebo priestory škôl, ktoré majú voľné kapacity," dodáva hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.

Ak by tento nápad ministerstva poslanci schválili, najmladšie 3-ročné sa do škôlok vôbec nedostanú. "2-ročné deti nebudeme môcť prijímať, takéto triedy malých detí pravdepodobne zaniknú," dodáva učiteľka. Zatiaľ nie je jasné, odkiaľ ministerstvo vezme peniaze na poplatky.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy