Skoro jasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Národný poklad sa našiel! Spory pokračujú
Zdielať na

Národný poklad sa našiel! Spory pokračujú

Matica slovenská oslávi na budúci rok 150 rokov od založenia. Nadácia Matice slovenskej má iba 20 rokov, ale žiadny milý súrodenecký vzťah medzi týmito inštitúciami neexistuje.

Dary občanov v zlate aj drahých kameňoch

Naopak, skáču si do vlasov pre národný poklad. Matica chce stav pokladu zverejniť - a zdá sa, že Nadácia chce v podstate to isté. "Matica zodpovedá vecne i obsahovo štruktúre toho, čo sa previezlo v roku 2006," uviedol Jozef Steiner, správca Nadácie Matice slovenskej. 

Vtedy sa presúvala kovová časť – teda dary občanov v zlate, striebre či drahých kameňoch z banky do sídla Matice slovenskej. Celkovo prispeli Slováci do tejto časti pokladu po vzniku samostatnej republiky takmer 11timi tisíckami darov.

Hodnota? Takmer 125 tisíc eur

"Hlavný účel bolo vytvoriť určitú rezervu, ktorá by bola podporou slovenskej meny," informoval predseda nadácie Matice slovenskej Jozef Markuš. Kovovú časť pokladu ocenil znalec naposledy v roku 1995 – jej hodnotu stanovil na dnešných takmer 125 tisíc eur. Nové ohodnotenie plánujú na budúci rok.

Súčasťou pokladu sú aj výtvarné diela ocenené na vyše 133 tisíc eur a financie vo výške viac ako trištvrte milióna eur. Tie sú však v zmenkách skrachovaného družstva PDSI. Nádej na návrat tejto nevydarenej investície vraj žije. "Je možný návrat istiny, to je druhé naj riešenie a tretie by bolo, že sa vráti časť istiny," dodáva Markuš. 

Vraj ich nikto nepozval

Nadácia bola pôvodne súčasťou Matice slovenskej, no pred 10 rokmi sa odtrhla. Nové vedenie Matice nevie nájsť s vedením nadácie spoločnú reč – tvrdia, že nestačí porovnávať súčasný stav pokladu s tým, ktorý bol pri prevoze z banky, machinácie sa vraj mohli diať skôr. Vyhlásili dokonca petíciu.

"Predpokladáme, že na základe petície, ktorú vypísali priaznivci Matice slovenskej, budú orgány verejnej správy konať tak, aby sa slovenská spoločnosť dozvedela o skutočnom stave Národného pokladu," tvrdí riaditeľka Informačného ústredia Matice slovenskej Dagmar Matiašková Ferencová.

Správca nadácie tvrdí, že presne to je aj ich zámer. Na predsedu Matice má ťažké srdce aj preto, že vrcholní predstavitelia sa na otvorení trezoru v októbri napriek údajnej dohode nezúčastnili. Matičiari tvrdia, že ich nikto nepozval.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy