Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Cyrila a Metoda chcú premiestniť politici, nie jej majiteľ
Zdielať na

Cyrila a Metoda chcú premiestniť politici, nie jej majiteľ

Zdroj: TASR/Milan Drozd/ilustračné

Robert Fico chce nájsť pre súsošie na balkóne budovy Matice Slovenskej dôstojnejšie miesto

Iniciatíva politikov na premiestnenie súsošia z budovy Matice prišla po kontroverznom odhalení sochy sv. Štefana na komárňanskom námestí, na ktorom sa mal zúčastniť prezident Maďarskej republiky László Sólyom.

Majiteľom sochy sv. Cyrila a Metoda je Dom Matice slovenskej. Jeho riaditeľka Gabriela Kobulská však tvrdí, že o plánovanom premiestňovaní sochy nemá informácie a Dom Matice slovenskej žiadnu iniciatívu v tomto smere neplánuje. Podľa predsedu Miestneho odboru Matice slovenskej v Komárne Jozefa Černeka sa súsošie nešťastne stalo predmetom politického záujmu a dávno stratilo svoje pôvodné poslanie.

"Vzhľadom na vyhlásenia slovenských politických predstaviteľov k umiestneniu súsošia sv. Cyrila a Metoda v Komárne Miestny odbor Matice slovenskej včera na svojom riadnom zasadnutí konštatoval, že neinicioval premiestnenie či inú manipuláciu so sochou sv. Cyrila a Metoda a takúto iniciatívu v súčasnosti ani nevyvíja," uviedol Černek.

Podľa jeho slov politici v pravidelných intervaloch vyťahujú problém sochy v Komárne, na názor jej majiteľa sa nikto nepýta.

"Premiér Fico sa nedávno v jednej z diskusných relácií vyjadril, že Matica by sa mala zobudiť a osloviť najmä mladých ľudí. Premiér zrejme ani netuší, že práve naša organizácia má najsilnejšiu členskú základňu na Slovensku tvorenú mládežou. Matica v Komárne plní sály divadiel, zaznamenala výrazné úspechy v kultúrnej a spoločenskej oblasti. Na naše predstavenia opakovane pozývame aj pána premiéra, ktorý na rozdiel od prezidenta Ivana Gašparoviča či podpredsedu vlády SR Dušana Čaploviča nikdy neprišiel," konštatoval Černek. Úspechy organizácie pripisuje aj tomu, že sa Miestny odbor Matice slovenskej v Komárne vyhýba akejkoľvek politickej činnosti.

"Politická angažovanosť nie je a nikdy nebola súčasťou stanov Matice slovenskej," tvrdí. Podľa jeho názoru ľudia v regióne majú oveľa väčší záujem o kultúrne akcie ako o neustále otváranie kauzy súsošia. "Zo strany politikov by sme ocenili pomoc pri budovaní kultúrnych hodnôt, najmä pri práci s mládežou, tak ako pravidelne pomáhajú bežní ľudia či mesto," uviedol Černek.

Zdielať na