Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Zadĺžený Cyprus vystrkuje rožky, zatiaľ zbytočne!
Zdielať na

Zadĺžený Cyprus vystrkuje rožky, zatiaľ zbytočne!

Zdá sa, že napriek prehlbujúcej sa kríze v krajine, sa Cyprus elegantne vyhne tvrdým podmienkam Bruselu. S prosbou o pomoc sa totiž obrátil na Rusko a prebehli aj rokovania s Čínou. To však veľmi nehrá do karát eurozóne, ktorá už mala jasnú predstavu o tom, aké páky na zadĺženú krajinu použije. Tlačiť na Cyprus však chce aj naďalej a Slovensko túto snahu plne podporuje.

Prísne opatrenia voči Cypru

Daňový raj a práčka špinavých peňazí - taká je nelichotivá povesť krajiny, ktorá je paradoxne v čase obrovskej zadĺženosti, v predsedníckom kresle Európskej únie. No a tej sa Cyprus chystá šikovne prejsť cez rozum.

Vo chvíli, keď bolo jasné, že krajina sa bez pôžičky nezaobíde, objavila sa nádej, že sa v nej konečne urobí poriadok. Práve s takzvanými schránkovými firmami, zaregistrovanými na Cypre, sa spájajú rôzne pochybné transakcie.

Viaceré štáty, vrátane Slovenska, si teda ako podmienku prípadnej finančnej pomoci určili sprístupnenie údajov o daňových subjektoch, registrovaných na Cypre. A trváme na tom dodnes.

"Táto iniciatíva má podporu v rámci eurozóny a prichádzajú aj ďalšie návrhy, napríklad z prostredia Nemecka, ktoré hovoria o boji proti praniu špinavých peňazí v súvislosti s Cyprom,"
myslí si premiér Robert Fico.

Cyprus chce pomoc od Ruska

Ak však Cyprus získa pomoc od Ruska, ktoré už požiadal o päť miliárd a prípadne aj od Číny, vyhrabe sa z najhoršieho a ešte sa aj bude relatívne naširoko usmievať.

"S bilaterálnou pôžičkou z tretej krajiny sa nespájajú tvrdé podmienky v podobe úsporných opatrení, pravidelných kontrol alebo prípadnej reštrukturalizácie bánk," vysvetlila banková analytička Dana Špacírová.

Hoci by takto Cyprus nebol Únii nič dlžný, a tá by si teda nemohla diktovať podmienky, veľkej šance, ktorá sa im takmer naskytla, sa ešte ostatné krajiny nevzdávajú. Slovensko sa bude usilovať o získanie prístupu k daňovým informáciám aj naďalej a nevylučuje sa ani dodatočné zdanenie firiem, registrovaných na Cypre.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy