Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Cyprus nie je spokojný s prístupom Turecka k Sýrii
Zdielať na

Cyprus nie je spokojný s prístupom Turecka k Sýrii

Cyperská vláda, ktorá v pondelok oficiálne prevzala predsedníctvo Európskej únie, vyjadrila nespokojnosť s postupom Turecka v rámci prebiehajúceho konfliktu v neďalekej Sýrii.

Veľký počet žiadateľov o azyl

Zástupca ministra pre európske záležitosti Andreas Mavroyiannis tvrdí, že na strane Ankary je citeľná "inštrumentalizácia". Nikózia však podľa jeho slov dúfa, že prostredníctvom spolupráce so všetkými stranami sa podarí zrealizovať nenásilné odovzdanie moci v blízkovýchodnej krajine.

Tá sa nachádza iba sto kilometrov od pobrežia Cypru, ktorý sa v prípade ďalšieho zhoršovania situácie obáva potenciálneho veľkého počtu žiadateľov o azyl. Cyperská vláda v tejto súvislosti poukazuje na viacero menšín, ktoré v Sýrii žijú.

Vzťahy sú na historickom dne

Vzťahy Turecka a Sýrie sa nachádzajú na historickom dne po minulotýždňovom zostrelení tureckej stíhačky. Kým Damask tvrdí, že akcia bola reakciou na narušenie sýrskeho vzdušného priestoru, Turci to odmietajú. Rovnako tak odmietajú spolupracovať s Cyprom a EÚ, ktorú bude pol roka viesť vláda v Nikózii. Dlhodobé napätie medzi etnicky rozdeleným ostrovom a moslimskou krajinou podľa očakávaní výrazne zhorší komunikáciu medzi Bruselom a Ankarou.

Sýrsky prezident Baššár al-Asad v pondelok vydal tri nové protiteroristické zákony. Informovala o tom oficiálna tlačová agentúra SANA. Na základe nich tým, ktorí vytvoria alebo riadia teroristické skupiny, hrozí trest odňatia slobody od 10 do 20 rokov spojený s ťažkou prácou.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy