Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Nižšie úroky, vyššie poplatky. Všetko kvôli bankovej dani
Zdielať na

Nižšie úroky, vyššie poplatky. Všetko kvôli bankovej dani

Šetríte, šetríte a aj tak sa vám v ostatnom čase zdá, že na účte v banke máte akúsi nízku sumu? Nuž, mnohým z nás sa to zdá už takpovediac odjakživa. Ale teraz v lete je ten pocit ešte výraznejší.Nie je to ale prelud z veľkých horúčav. Váš pocit je správny.Takmer všetky naše banky sa totiž rozhodli priškrtiť úroky na vkladoch. A to im nestačí - odvčera zvýšili aj niektoré poplatky. Vysvetľujú to tým, že za to môže banková daň.

Banky korigujú úroky

Slovenské banky začali úroky na vkladoch znižovať postupne v priebehu apríla a mája. Naše peniaze teda dnes zarobia menej na všetkých typoch vkladových účtov. "V priebehu mája sme pristúpili k miernej úprave úrokových sadzieb, peniaze na dvojročných termínovaných vkladoch sa momentálne úročia úrokom 3,7 % ročne," uviedla Eva Sagalová, hovorkyňa Poštovej Banky.

Úroky skorigovala aj Tatra Banka. "Mierne sme korigovali úroky na krátkodobých termínovaných vkladoch," povedala hovorkyňa Tatra Banky Marína Smolková. Takmer všetky zmeny v úročení vkladov sú v náš neprospech. Niekde budú úroky nižšie aj o pol percenta. Pri 5-tisícovom vklade to urobí ročnú stratu takmer 80 eur. 

"Banky načerpali lacnejšie úvery z Európskej centrálnej banky a teda nie sú nútené v takej miere bojovať na trhu termínovaných vkladov s konkurenciou," hovorí analytik bankových produktov Maroš Ovčarik.

Dôvod na pokles úrokov nebol

Aj keď je sadzba, za ktorú si banky medzi sebou požičiavajú peniaze, na nízkej úrovni, už dlhšie obdobie sa vôbec nemenila. Podľa nezávislých odborníkov teda nebol dôvod na ďalší pokles úrokov pri vkladoch. "Mimoriadna daň alebo vyšší odvod, banky to ochudobní. A keďže nie sú charitatívne inštitúcie, tak zvýšia poplatky a zvýšia to rozpätie medzi úrokmi a vkladmi a úrokmi na úvery," uviedol ekonóm SAV Vladimír Baláž.

Vyššie poplatky ze hotovostné operácie

Podľa internetového portálu financnahitparada.sk sa vyššie poplatky týkajú najmä hotovostných operácií. Výbery, vklady, zmeny v trvalých príkazoch či vedenie úverového účtu sú vyššie v priemere o 20 centov. 

Úpravy v bankových poplatkoch veľmi pozorne sleduje aj náš premiér. Ako už avizoval, ak budú banky poplatky zvyšovať aj naďalej, nariadi im predávať jednotný balík za euro.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Fico chce bankám zatrhnúť zvyšovanie poplatkov!

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy