Oblačno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Stop privatizácii! Teplárne ostanú v rukách štátu
Zdielať na

Stop privatizácii! Teplárne ostanú v rukách štátu

Ministri definitívne zrušili privatizáciu podnikov. Šesť najväčších teplárenských spoločností v Bratislave, Trnave, Žiline, Martine, vo Zvolene a v Košiciach tak zostávajú naďalej v rukách štátu.

Vládny kabinet  v stredu definitívne ukončil začatý proces privatizácie niektorých spoločností s účasťou štátu. Privatizáciu podnikov začala ešte bývalá vláda Ivety Radičovej.

Privatizovať sa mali viaceré podniky

Bývalý vládny kabinet plánoval privatizovať viacero podnikov. Išlo najmä o šesť teplárenských spoločností v Bratislave, Trnave, Žiline, Martine, vo Zvolene a v Košiciach. Fond národného majetku SR pripravoval aj predaj minoritných podielov v spoločnostiach SAD. Predať sa mali aj akcie Slovak Telekomu, Burzy cenných papierov v Bratislave, podiely vo firme DMD Group, v podniku Kúpele Sliač, v spoločnosti Poliklinika Tehelná a podiel vo firme Bardejovské kúpele.

Fond národného majetku SR pozastavil privatizáciu podnikov v októbri minulého roka po tom, čo padla vláda Ivety Radičovej. Proces privatizácie pri väčšine spoločností bol iba v štádiu vyhlásenia medzinárodných tendrov na výber privatizačných poradcov. Podľa viacerých vyjadrení súčasného premiéra Roberta Fica, jeho vládny kabinet nebude privatizovať strategické podniky.

O predaji podielu v SPP sa nakoniec nehovorilo

Vládny kabinet nakoniec nerokoval o predaji 49-percentného podielu Slovenského plynárenského priemyslu, a.s. (SPP). Ako uviedol po rokovaní vlády minister hospodárstva Tomáš Malatinský, premiér Robert Fico si vyžiadal informáciu doplniť o ďalšie podrobnosti.

"Tá informácia nebola podľa predsedajúceho k tomu celému zodpovedajúca, a je potrebné pripraviť riadny materiál do vlády, ktorý by mal už obsahovať aj harmonogram celého procesu," povedal Malatinský. Minister zatiaľ nekonkretizoval, kedy by sa mohla vláda problematikou predaja SPP znova zoberať.

Predaj plánujú zahraniční akcionári

Minoritný podiel plánujú predať zahraniční akcionári, spoločnosti E.ON Ruhrgas a GdF Suez. Tie už priznali rokovania s českou firmou Energetický a průmyslový holding, a. s. (EPH). Spoločnosti E.ON Ruhrgas a GdF Suez už poslali ministerstvu hospodárstva list, v ktorom mu oznámili, že vstúpili do rokovania so spoločnosťou EPH o potenciálnej zmene vlastníckej štruktúry spoločnosti Slovak Gas Holding B.V. Práve prostredníctvom firmy Slovak Gas Holding vlastnia zahraniční akcionári minoritný podiel v SPP.

Premiér už dávnejšie avizoval, že žiadna privatizácia nebude.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy