Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Živnostníci pozor! Vláda obmedzí paušálne výdavky na 420 €
Zdielať na

Živnostníci pozor! Vláda obmedzí paušálne výdavky na 420 €

Súčasné 40-percentné paušálne výdavky sa ohraničia stropom 420 eur mesačne. Ako informoval minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. Dohodli sa na tom zástupcovia ministerstva práce a rezortu financií s predstaviteľmi živnostenských organizácií.

Žiadne náhodné čísla

Súčasne sa postupne, počas troch rokov, znížia terajšie koeficienty 2 pri sociálnom poistení a 2,14 pri zdravotnom poistení, ktorými sa delí základ dane pri výpočte vymeriavacieho základu na platenie odvodov, na spoločný koeficient 1,486. "Táto konštanta zohľadňuje súčet poistného zamestnávateľa a zamestnanca, nie je to náhodné číslo," povedal minister práce.

V roku 2013 sa má podľa Richtera uplatňovať koeficient 1,9, v ďalšom roku 1,6 a od roku 2015 konečný koeficient 1,486. Výrazná zmena v neprospech samostatne zárobkovo činných osôb však nastane aj v tom, že kým v súčasnosti sa vymeriavací základ počíta zo základu dane zníženého o zaplatené odvody, po novom sa bude vychádzať zo základu dane nezníženého o zaplatené odvody na sociálne a zdravotné poistenie. "Niet víťaza, niet porazeného, v maximálnej miere by mala byť spokojnosť živnostníkov," zdôraznil minister Richter.

Odvody na sociálne a zdravotné poistenie sa niektorým živnostníkom, ktorí v súčasnosti platia odvody z vyššieho ako minimálneho vymeriavacieho základu, v konečnom stave od roku 2015 zvýšia o dve tretiny. Výsledkom by mala byť garancia minimálneho dôchodku - tak aby živnostníkov nemusel zachraňovať štát sociálnymi dávkami.  Keďže takmer 80 % z nich si platí odvody z minima. Ich dôchodok teda nebude nižší ako životné minimum.

Odvody? +66 percent!

Napríklad živnostník, ktorý má v súčasnosti mesačný základ dane 1 000 eur, vymeriavací základ 500 eur a z toho vypočítané odvody na sociálne a zdravotné poistenie takmer 236 eur, bude mať v roku 2015 základ dane 831,8 eura a z toho odvody na sociálne a zdravotné poistenie 392,2 eura. Pôjde teda o zvýšenie odvodového zaťaženia o 66 %. Vyššie ako minimálne odvody na sociálne a zdravotné poistenie v súčasnosti platí asi 13 % samostatne zárobkovo činných osôb.

"Veci, ktoré boli dohodnuté, vychádzali z reálnej skutočnosti, podmienok, ktoré boli na začiatku našich rokovaní navrhnuté a ktoré boli dnešným dňom vyrokované," povedal predseda Slovenskej živnostenskej komory Vojtech Gottschall.

Zvýšenie vymeriavacieho základu a zmena konštánt podľa neho zvýšia odvodové povinnosti na sociálne zabezpečenie u jednotlivých skupín živnostníkov. "Sledovaný cieľ, teda zabezpečenie budúcej sociálnej istoty sa pravdepodobne dosiahne," skonštatoval. Uvažovalo sa aj o tom, že by vláda živnostníkom zdobrovoľnila platenie odvodov na nemocenské poistenie. Nakoniec od toho ustúpili samotní živnostníci.

"Robili sme si prieskum v krajoch a nie všade sme sa stretli s odporúčaním vytvoriť nemocenské poistenie ako dobrovoľný inštitút," povedal Gottschall. Dôvodom je podľa neho to, že by to mohlo vyvolať problémy v sociálnom zabezpečení mnohých skupín živnostníkov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy