Polojasno
22°
Bratislava
Štát zaplatil 3 500 ton potravín, ktoré si nikto neprevzal
Zdielať na

Štát zaplatil 3 500 ton potravín, ktoré si nikto neprevzal

Štát zaplatil za výrobu 3 500 ton potravín, ktoré si do stanovenej lehoty nikto neprevzal a pre dodatok s výrobcom teraz štát nemá nárok na peniaze ani potraviny. V hlavnej spravodajskej relácii o tom informovala TV Markíza.

Podivné dodatky

Problém sa týka potravín, ktoré chcela bývalá vláda distribuovať najchudobnejším ľuďom. Pôdohospodárska platobné agentúra podpísala s istou firmou 25. novembra, teda už po páde vlády Ivety Radičovej, dodatok, podľa ktorého si štát mal potraviny prevziať do 27. februára a ak sa tak nestane, zmluva sa považuje za splnenú.

Do konca februára si potraviny nikto neprevzal a firma preto potraviny nedodala a zároveň si nárokuje vrátenie zábezpeky, ktorú pred plnením zmluvy poskytla štátu ako záruku. Samotnú pšenicu, z ktorej sa mali potraviny vyrobiť, zaplatila Európska únia.

Potravinová pomoc? Jeden veľký chaos

Exminister hospodárstva Zsolt Simon sa pamätá, že bol podpisovaný dodatok, aký bol jeho obsah, sa však nepamätá. Tvrdí, že firme by mal štát vziať peniaze, ktoré zložila ako zábezpeku.

To však podľa dodatku nie je možné. Rezort pôdohospodárstva podľa hovorkyne Magdy Tóth Želeňákovej vzniknutú situáciu analyzuje. Simon vyslovil podozrenie, že firma potraviny v skutočnosti vôbec nevyrobila. "Máme podozrenie, že v skladoch žiadne potraviny nenájdeme," dodala Tóth Želeňáková. 

Výdaj potravinovej pomoci sprevádzal chaos, ktorý spôsobil vysoký záujem ľudí a nedostatočné zásoby balíčkov s pomocou vo výdajni. Takto to vyzeralo minulý rok v Prešove.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy