Oblačno
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vojakom nepreplácajú nadčasy. Predtým vraj platili viac, ako mali
Zdielať na

Vojakom nepreplácajú nadčasy. Predtým vraj platili viac, ako mali

Profesionálnym vojakom zo Zvolena zastavili preplácanie nadčasov. TV JOJ na to upozornil anonymný e-mail, ktorý pravdepodobne poslal jeden z vojakov.

Ten si myslí, že niektorým jeho kolegom armáda platila oveľa viac, ako mala. Podľa anonymu ide o funkcionárov z brigády velenia, riadenia a prieskumu vo Zvolene. Konkrétne na operačnom centre velenia.

Pozastavené preplácanie

"Momentálne je pozastavané preplácanie nadčasov, ktoré vznikajú aj zarátavaním práceneschopnosti či riadnej dovolenky," píše sa v e-mailovej korešpondencii. Podľa odosielateľa, profesionálni vojaci na ne však nemajú nárok. PN ani riadna dovolenka by sa tak do nadčasov započítavať nemali.

Stovky tisíc eur

Avšak od roku 2007 do augusta 2010 boli nadčasy preplácané, započítané boli aj PN, aj riadna dovolenka. "Upozorňujem na fakt, že nebola od roku 2007 do dnešnej doby nijak menená legislatíva, takže bolo neoprávnene vyplatených stovky tisíc eur profesionálnym vojakom," pokračuje anonym. 

Kto nesie zodpovednosť za neoprávnené vyplatenie stoviek tisíc eur v rokoch 2007 do augusta 2010? Daný problém je dobre známy už viac než rok na ministerstve obrany. Avšak do dnešného dňa neboli vykonané žiadne opatrenia a zobrané zodpovedné osoby na riešenie.

Problém s nadčasmi

Podľa našich zistení problém je v tom, že vojaci slúžiaci v pohotovostnom 24-hodinovom systéme musia slúžiť na smeny. Stáva sa, že vojak práve takto odslúži viac služieb, ako za mesiac má. Vzniknuté nadčasy mu však nadriadený nedokáže preplácať inak, ako uvádza anonym.

Nespokojní vojaci, ktorým zastavenie takéhoto preplácania nadčasov stopli tvrdia, že čakajú na vyplatenie stoviek odpracovaných hodín nad rámec ich služby márne. Kompetentní o tomto probléme vieda, no zatiaľ ho nevedia vyriešiť. Vojenský útvar vo Zvolene patrí k tým najväčším na Slovensku.

Reportér Rasťo Striško zisťuje podrobnosti, viac sa dozviete v reportáži v Novinách o 19:30!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy