Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Členovia sa obávajú, že by Sýria mohla ešte vlastniť chemické zbrane
Zdielať na
Noviny.sk

Členovia sa obávajú, že by Sýria mohla ešte vlastniť chemické zbrane

Členské štáty Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) sa obávajú, že by Sýria mohla stále vlastniť chemické zbrane. Svoje obavy vyjadrili po tom, čo jej inšpektori objavili v sýrskom výskumnom zariadení stopy, ktoré by mohli byť po vedľajšom produkte nervovo paralytickej látky alebo jedovatého plynu. Generálny riaditeľ v správe, ktorú predložil výkonnej rade OPCW, uviedol, že stopy našli koncom minulého roka vo vedecko-výskumnom centre v Barzehu.


Kanadská vyslankyňa pri OPCW Sabine Nolke sa počas stretnutia výkonnej rady vyjadrila, že nález a správy o tom, že Sýria zničila zariadenie a muníciu, ktoré boli vyhradené na ďalší posudok, sa pridpájajú k "rastúcim dôkazom o úmyselných falošných vyhláseniach zo strany Sýrie, ničení možných dôkazov a znepokojivej pravdepodobnosti, že Sýria naďalej vlastní chemikálie Zoznamu 1". Medzi takéto chemikálie patria sarín, VX a yperit, pripomína agentúra AP.

Generálny riaditeľ organizácie Fernando Arias okrem iného informoval aj o tom, že Sýria odmietla udeliť víza koordinátorovi tímu OPCW, ktorého cieľom je určiť vinníkov chemických útokov v krajine. Podľa britského vyslanca pri OPCW Petera Wilsona je toto rozhodnutie "úplne neprijateľné".

Obavy vyjadrila aj zástupkyňa Fínska Paivi Kaukoranta, ktorá hovorila v mene Európskej únie. Kaukorantu znepokojuje nepretržité porušovanie povinností Sýrie voči organizácii, ktorej ešte neposkytla "úplné vyhlásenie a nezničila všetky svoje chemické zbrane a zariadenia na výrobu" takýchto zbraní.

Sýria, ktorá popiera účasť na chemických útokoch, nie je členskou krajinou výkonnej rady OPCW pozostávajúcej zo 41 členov. Vláda v Damasku sa na margo tvrdení jej členov zatiaľ nevyjadrila.

Najčítanejšie