Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Cez víkend prídu ďalšie mrazy, takto ochránite vaše rastliny
Zdielať na

Cez víkend prídu ďalšie mrazy, takto ochránite vaše rastliny

BRATISLAVA / Zmeny teplôt, ktoré nás čakajú už tento víkend môžu ohroziť nie len naše zdravie ale aj rastliny v záhradách. Záhradkári z relácie Nová Záhrada preto prezradili pár tipov ako jednotlivé stromy a rastliny ochrániť. Zvieratám striedanie teplôt ale neprekáža, dôkazom sú bociani na východe Slovenska.

Prvý marcový víkend priniesol arktickú zimu a teploty klesli hlboko pod bod mrazu. Následne sa prudko oteplilo a v nedeľu na niektorých miestach vyleteli teploty na 17 stupňov. V pondelok sa dokonca teplota v Hurbanove priblížila k 20 stupňom. Teplé počasie, ktoré sa udržalo niekoľko dní ale pomaly končí. Prichádza výrazne ochladenie. To ale očividne zvieratám neprekáža. Kým na Orave opäť sneží na východnom Slovensku lietajú bociany. 

Tieto výrazné zmeny teplôt majú za následok bolesti hlavy, kĺbov a pocit únavy. Podľa záhradkárov z relácie Nová Záhrada sú ohrozené aj rastliny. "Mnohí si myslia, že keď prídu mrazy, že je to dobré. Áno je, ale len preto, že sa zničia škodcovia a choroby, ale tým to končí. Pre rastliny je to zlá správa," povedal jeden zo záhradkárov František Laššák. Rastliny sa totiž neriadia podľa mesiaca v kalendári ale podľa teplôt.

Počasie, ktoré nás čaká nasledujúce dni nám tak môže zničiť úrodu. "Teraz sme mali päť dní vkuse teplotu nad 10 stupňov. To mnohým rastlinám stačilo na to, aby začali sezónu a zobudili sa zo zimného spánku. Mráz, ktorý má teraz prísť rastlinám uškodí. Zamrznú púčiky a môžeme prísť o úrodu," vysvetlil záhradkár Martin Čurda. 

Rastliny je, pred očakávanými mrazmi, možné ochrániť. Takzvaných záchranných plánov je niekoľko. Pri ich použití musíme dbať na to, o aký druh rastliny ide. Ovocné stromy treba rozlíšiť podľa veľkosti čo znamená, že menšie zabalíme a tie väčšie postriekame vodou."Zabaliť pomôže. Ak máme menší strom treba použiť bielu zakrývaciu textíliu a veľké stromy treba ostriekať vodou. Vzniknutý ľadový obal púčiky paradoxne ochráni pred zmrznutím," dodal Martin. 

Pozrite si video o bocianovi na východnom Slovensku:

Najčítanejšie