Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Maďari rozhodli. Referendum neplatí, Maďari kvóty odmietli
Zdielať na

Maďari rozhodli. Referendum neplatí, Maďari kvóty odmietli

BUDAPEŠŤ / V Maďarsku sa od rána hlasuje v referende o kvótach na rozdeľovanie migrantov medzi členské krajiny Európskej únie. Podľa prieskumov väčšina Maďarov, rovnako ako vláda premiéra Viktora Orbána, kvóty odmieta. Nie je však isté, či príde hlasovať aspoň polovica voličov, čo je podmienka pre to, aby referendum bolo platné. S "náležitým výsledkom" mieni Orbán budúci týždeň začať vyjednávať s Bruselom.

Volebné miestnosti sa otvorili o 6:00 a hlasovanie potrvá do 19:00. Prvé predbežné výsledky očakávajú po 20:00 . V prvých piatich hodinách podľa úradov odhlasovalo 1,3 milióna z približne 8,3 milióna oprávnených voličov, účasť dosiahla teda 16,37 percenta. V Budapešti je účasť nižšia, než na vidieku.

Očakáva sa, že drvivá väčšina väčšina Maďarov kvóty odmietne, čo Orbána doma posilní a povzbudí vo vzťahu s Bruselom, poznamenala agentúra Reuters.


Sám Orbán, ktorý hlasoval v Budapešti, novinárom povedal, že by budúci týždeň - vyzbrojený vyznením referenda - chcel ísť do Bruselu a začať konať. "S pomocou výsledku referenda - pokiaľ to bude náležitý výsledok - skúsim dosiahnuť to, aby sme v Maďarsku nemuseli prijímať ľudí, s ktorými nechceme žiť," povedal.

Naznačil, že po referende by mohli nasledovať aj zmeny v ústave. "Platné referendum by bolo lepšie, než neplatné, ale každopádne budú dôsledky v legislatíve, pretože sme sľúbili odovzdať parlamentu výlučné právo rozhodovať, s kým si Maďari želajú žiť," povedal. Jedinou podmienkou je, aby hlasov proti kvótam bolo viac než hlasov pre. Orbán potvrdil, že by odstúpil, ak by v referende vyhralo "áno" pre únijné kvóty.

Príďte a odmiednite

Orbán ešte v sobotu vyzýval Maďarmi, aby prišli hlasovať a kvóty odmietli. "Referendom môžeme vyslať posolstvo všetkým Európanom, povedať im, že je to na nás, európskych občanoch, aby sme spoločnými silami priviedli EÚ k rozumu, alebo ju nechali rozpadnúť sa," uviedol v príspevku v denníku Magyar IDOK.

"Hlasovala som (proti kvótam), pretože aj v našej krajine máme veľa chudobných ľudí a ak by ďalšie chudobní prišli, tak budeme ešte chudobnejší a budeme musieť viac pracovať," povedala Reuters Erzsébet Virágová.

Plní svoje povinnosti

Maďarská vláda je v Bruseli a v niektorých ďalších západných metropolách ostro kritizovaná za tvrdú protiimigračnú politiku. Orbán ale tvrdí, že Maďarsko uzavretím hraníc pred ilegálnou migráciou len plní svoje povinnosti a chráni vonkajšie hranice Európskej únie.

Maďarska sa v rozhovore s nedeľníkom Welt am Sonntag zastal tiež rakúsky minister zahraničia Sebastian Kurz. "Keby naším najvyšším cieľom nebolo od začiatku rozdeľovania utečencov, ale ochrana vonkajších hraníc, potom by sa podľa mňa toto referendum v Maďarsku nemuselo nikdy konať," povedal.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz naopak obvinil maďarského premiéra, že hrá "nebezpečnú hru" sa spochybňovaním únijných pravidiel, a naznačil, že krajina, ktorá nechce byť solidárna s ostatnými v migračnej kríze, by mohla prísť o časť únijnej finančnej podpory. "Solidarita nie je jednosmerka," povedal, avšak odmietol výzvy na vylúčenie Maďarska z EÚ.

Pozrite si reakcie našich politikov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy