Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Najprv streľba, potom otázky. Americkí policajti zastrelia dvoch ľudí denne
Zdielať na

Najprv streľba, potom otázky. Americkí policajti zastrelia dvoch ľudí denne

WASHINGTON / Za prvých päť mesiacov roku 2015 zastrelili americkí policajti 385 ľudí - teda dvoch ľudí za jeden deň. Vyplýva to z analýzy denníka The Washington Post, ktorá detailne rozobrala policajné prestrelky s tragickým koncom. Len malé percento policajtov, ktorí počas služby zabili človeka, ale skončí s trestom.

V uličke v americkom Denveri zastrelili policajti 17 ročné dievča v ukradnutom aute. V lesoch Severnej Karolíny začali strieľať na muža, ktorí tam nelegálne vyrábal alkohol.

V dome v Alabame zas zastrelili staršieho muža. Jeho syn ich poprosil, aby skontrolovali, či je v poriadku a starý muž odpovedal na zaklopanie streľbou.

Aj oni patria medzi 385 obetí streľby policajtov. Tento počet ale zďaleka nemusí byť úplný. "Dokumentácia je nedostatočná," hovorí bývalý policajný šéf a predseda washingtonskej policajnej nadácie Jim Bueermann.

"Nikdy neznížime obete policajných prestreliek, ak údaje nebudú presné," zdôrazňuje. 

Nevinné incidenty

Situácia sa vyostruje a kritika sa valí najmä na prípady, kedy policajti použili silu voči menšinám. The Washington Post vytvoril analýzu všetkých incidentov, ktoré sa odohrali v roku 2015. Informácie získal z rozhovorov, policajných správ a iných zdrojov.

Sledoval všetky detaily aj okolnosti streľby, vrátane rasy obete. Väčšina z týchto incidentov začala nevinne, no vyvrcholila násilím.

The Washington Post zistil, že asi polovica z obetí patrila k menšinám. Dve tretiny z nich boli černosi alebo hispánci. Väčšina z obetí bola ozbrojená a pre policajtov predstavovala hrozbu. Jeden zo šiestich ľudí ale čelil polícii bez zbrane alebo so zbraňou hračkárskou. 

Drvivá väčšina obetí, až 80 percent, bola ozbrojená nebezpečnými objektmi - strelnými zbraňami, nožmi, mačetami a v jednom prípade nastreľovacou pištoľou.

Trinásť z obetí malo v ruke hračkársku zbraň.

Deti aj dôchodcovia

Obete mali od 16 do 83 rokov. Osem z nich malo dokonca menej ako 18 rokov, vrátane sedemnásťročného Jessieho Hernandeza, ktorého príslušník denverskej polície zabil tromi výstrelmi zo služobnej zbrane.

Denník sa zameral aj na situácie, pri ktorých k tragédiám došlo. Pri polovici z nich, policajtov privolali ľudia, ktorí sa sťažovali na neprispôsobivých spoluobčanov - bezdomovcov, násilníkov, samovrahov.

Deväťdesiatdva obetí následne blízki označili za mentálne chorých. Príkladom je 25 ročný Lavall Hall, ktorý v jedno chladné februárové ráno prišiel pred dom svojej matky v tielku a trenírkach.

Žena syna - schizofrenika - nevedela presvedčiť, aby išiel dnu do tepla, tak privolala políciu. Tá sa ho snažila omráčiť, ale neúspešne. Následne mladého muža policajti zastrelili.

Druhá polovica tragických incidentov zahŕňa lúpeže a rutinné výjazdy.

Dôvod na streľbu

Obete policajtov mali veľa spoločného - boli chudobní a s políciou už v minulosti mali čo-to dočinenia, častokrát boli citovo nevyrovnaní.

Desiatky ľudí zahynuli na úteku pred políciou.

Policajt je oprávnený použiť zbraň len v prípade, ak je ohrozený jeho vlastný život alebo životy druhých. Z 385 prípadov, boli ale z trestného činu obvinení len traja. To je menej ako jedno percento.

Od roku 2005 len 54 prípadoch boli americkí policajti obvinení z neoprávneného zabitia počas služby. Drvivá väčšina súdov ale skončila v prospech obvinených - takmer všetci policajti ostali v službe.

Strážcovia poriadku

"Obviniť policajta zo zastrelenia človeka je veľmi ťažké. Musí to byť niečo naozaj závažné, čo s nedá rozumne vysvetliť," tvrdí kriminalista Philip M. Stinson. "Okrem toho musíte nájsť žalobcu, ktorý vsadí svoju reputáciu," dodal.

Väčšina obvinení nakoniec skončí v koši. Ak niekoho aj odsúdili, väčšinou vo väzení strávil len niekoľko týždňov. Sudcovia netrestajú policajtov, pretože ich považujú za strážcov poriadku a oceňujú ich spoločenskú úlohu. Takmer každé zastrelenie sa nakoniec nejak obháji.

Zatiaľ posledné zverejnené video zachytáva streľbu policajta na muža po bežnej cestnej kontrole:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy