Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Koľko dechtu alebo nikotínu obsahujú cigarety? Z nových krabičiek sa to fajčiari nedozvedia
Zdielať na

Koľko dechtu alebo nikotínu obsahujú cigarety? Z nových krabičiek sa to fajčiari nedozvedia

BRATISLAVA / Nové obaly cigariet majú hrozivými obrázkami následkov fajčenia odradiť ľudí od tohto zlozvyku. Nová legislatíva ale okrem obrázkov priniesla aj ďalšiu zmenu. Z obalov zmizli údaje o dechte či nikotíne. Fajčiar tak nemá po novom šancu vedieť koľko škodlivých látok ktorá cigareta obsahuje.

K varovným textom na krabiciach cigariet od mája pribudli aj varovné obrázky. Majú odradiť fajčiarov od cigariet. Z nových krabičiek ale úplne zmizli informácie o troch najškodlivejších zložkách. Tými sú oxid uhoľnatý, decht a nikotín. 

"Slovenská republika ako aj iné členské štáty EÚ boli povinné prebrať smernicu Európskej komisie o výrobe, označovaní a predaji tabakových výrobkov a súvisiacich výrobkov, kde sa informácia o množstve nikotínu, dechtu a oxidu uhoľnatého nenachádza," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Martina Merková. 

"Podľa Európskej komisie môže takáto informácia podporovať užívanie tabakových výrobkov," uviedol hovorca zastápenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik.

Klamlivá predstava

Podľa Andreja Králika tieto údaje viedli spotrebiteľov ku klamlivej predstave o tom, že určité tabakové výrobky sú menej škodlivé ako tie ostatné. "Toto boli dosť dôležité informácie pre ľudí, ktorí sa v tom vyznajú. Ktorí vedia, čo je decht a ktorí vedia, čo je nikotín," hovorí praktický lekár Valér Husarovič.

Zákazník by mal podobne ako pri alkohole mať právo vedieť, koľko ktoré cigarety obsahujú škodlivých látok. "Myslíme si, že by to na obale malo byť, hoci ide o škodlivé látky. Spotrebiteľ by mal dostať informáciu aj keď sa nejedná o úžitkové vlastnosti ale skôr o škodlivé," hovorí Miroslav Tulák zo Združenia slovenských spotrebiteľov.

Údaje o škodlivinách sa nevrátia na obaly, Európska komisia povolila ich maximálne možné hodnoty a je na výrobcovi, aby sa v tejto škále orientoval. Ak si chce fajčiar zistiť tieto údaje, musí sa k nim individuálne dopracovať.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy