Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
PRIESKUM: Najšťastnejší ľudia sú v Indonézii
Zdielať na

PRIESKUM: Najšťastnejší ľudia sú v Indonézii

Navzdory všetkým ekonomickým problémom, konfliktom a prírodným katastrofám je svet o niečo šťastnejším miestom, než bol pred štyrmi rokmi. Vyplýva to z prieskumu IPSOS, podľa ktorého sú najšťastnejší v Indonézii, Indii a Mexiku.

Do prieskumu sa zapojilo 18 000 ľudí v dvadsiatichštyroch štátoch. 77 % ľudí odpovedalo, že so svojimi životmi je spokojných a 22 % je dokonca veľmi šťastných.

V roku 2007 bolo šťastných iba dvadsať percent z opýtaných ľudí. Slovensko, ani Česko anketa neskúmala. "Svet je dnes šťastnejším miestom a dá sa to zmerať," tvrdí viceprezident spoločnosti IPSOS Global John Wright. Zdôrazňuje, že je potrebné výsledky prieskumu hodnotiť opatrne.

Nerozhodujú len peniaze

"Ukazuje sa, že ľudia sú šťastní pre veľa vecí. Ekonomická stiuácia je jeden faktor, ale nie je to všetko," upozorňuje Wright. "Niekedy je najväčším šťastím teplé jedlo alebo strecha nad hlavou. Po celom svete sú pri posudzovaní šťastia číslom jeden vzťahy. A možno v týchto kultúrach majú rodiny na šťastie väčší vplyv," dodal Wright

Najmenej šťastní sú Maďari

51 % Indonézanov vo výskume tvrdilo, že je veľmi šťastných. taký istý pocit má aj 43 percent Indov a Mexičanov. Päticu najšťastnejších národov doplnili Brazilci a Turci. Naopak, najmenej šťastnými sú ľudia v Maďarsku, Južnej Kórei, Rusku, Španielsku a v Taliansku.

V rámci jednotlivých krajín ie sú príliš veľké rozdiely. Manželia sú však šťastnejší, ako slobodní ľudia. Taktiež sú šťastnejší ľudia do 35 rokov.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy