Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Stop cestovaniu na čierno. Pasažierov zostrelia betónové gule
Zdielať na

Stop cestovaniu na čierno. Pasažierov zostrelia betónové gule

Stop cestovaniu na čierno. V skutku zaujímavým spôsobom sa rozhodli bojovať železnice v Indonézii. Tie sa rozhodli znova sprísniť opatrenia, ktoré majú zabrániť cestovaniu pasažierom na strechách vlakov.

Nepomohlo totiž ani striekanie červenou farbou, vypúšťanie psov ani výzvy náboženských vodcov. Na stanice a na železničných prejazdoch vo výške tesne nad strechami vagónov zavesili betónové gule o veľkosti grapefruitov.

"Skúsili sme snáď už všetko, dokonca natiahnuť aj ostatný drôt na strechy vlakov. Ale zdá sa, že nič nefunguje. Možno uspejem teraz," prehlásil hovorca štátnej železničnej spoločnosti Mateta Rizahulhaq.

Cesta na streche adrenalínovou zábavou

Vlaky križujúce Indonéziu po zanedbaných tratiach, ktoré za sebou zanechali v šesťdesiatych rokoch holandskí kolonizátori, sú v dopravnej špičke obzvlášť preplnené. Stovky cestujúcich sa v snahe uniknúť tlačenici, uvelebia na streche železničných súprav. Medzi "surfermi" je mnoho notorických neplatičov. Mládež zase túto formu jazdy považuje za zaujímavú adrenalínovú zábavu.

Ročne však zahynú, či sú zranení desiatky pasažierov. Po novom by ich mali odradiť betónové gule natrené striebornou farbou, ktoré sú pomocou reťazí zavesené na konštrukcii pripomínajúce futbalovú bránu. Starosti s tým, že masívne gule môžu niekoho zabiť, si železnice nerobia. "Nikto nemá sedieť hore. Už mnohokrát sme povedali, že ak je vlak plný, môžu cestujúci prísť do pokladne a my im lístok preplatíme," dodal Rizahulhaq.

Cestujúci si ťažkú hlavu nerobia

Dobrodruhovia sú odhodlaní vydržať. "Keď som o tých guliach počul prvýkrát, naozaj ma to vystrašilo. Znie to vážne nebezpečne. Ale myslím si, že to dlho nevydrží. Skúšali všetko možné, aby nás odradili, ale nakoniec bolo vždy víťazstvo na našej strane. Páči sa nám hore, príjemne tam fúka," prehlásil 27-ročný mladík, ktorý pravidelne vlakom dochádza do práce z Bogoru do Jakarty.

Zastaralý systém železníc

Kritici upozorňujú. že problém spočíva v zastaralom systéme indonézskych železníc, ktoré nemajú dostatok vlakov. Pred niekoľkými rokmi sa indonézske železnice "zviditeľnili" tým, že ich zriadenci striekali po cestujúcich na strechách červenú farbu, aby ich mohli neskôr identifikovať a zadržať.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy