Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Z vianočného darčeka tragédia! Zrútil sa balón s 11 ľuďmi
Zdielať na

Z vianočného darčeka tragédia! Zrútil sa balón s 11 ľuďmi

Pád teplovzdušného balóna je považovaný za najväčšiu leteckú katastrofu na Novom Zélande za posledných 30 rokov. Tragédia sa stala počas pristávacieho manévru, kedy balón zavadil o drôty vedenia elektrického prúdu. Následne sa vznietil a padol na pole. Neprežil ani pilot ani 5 manželských párov, ktoré sa vyhliadkového letu zúčastnili...

Páry dostali tento let ako darček k Vianociam. Preto sa mu prizeralo množstvo príbuzných neďaleko mestečka Carterton, 80 km severne od Welingtonu. Katastrofu tak len bezmocne sledovali.

Let trval asi pol hodinu, počas krásneho slnečného počasia a slabého vetríka prebiehal pokojne. Problémy nastali až pri pristávaní. "Keď balón začal klesať, zavadil o drôty a to viedlo k vznieteniu koša," informoval šéf oblastnej polície Brent Register. Následne začal balón stúpať a zrútil sa na zem v plameňoch.

Dvaja ľudia sa pokúsili zachrániť skokom

Dvaja pasažieri sa chceli zachrániť skokom z koša, neprežili však. "Bolo to strašné. Balón letel vysoko hore, vraj kvôli tomu teplu. My sme videli, ako z nich dvaja ľudia vyskočili. Všetci kričali. Potom začal horieť celý balón a proste spadol," popísala jedna zo svedkov tragédie.

Balón typu Cameron A-210 patril k najväčším na Novom Zélande. Dnešný let riadil Lance Hopping, majiteľ miestnej firmy, ktorá prevádzkovala vyhliadkové lety. Bol údajne veľmi skúseným pilotom, mal za sebou tisíce hodín vo vzduchu.

Najväčšia tragédia za polstoročie...

Dnešné nešťastie je najväčšou novozélandskou leteckou katastrofou od roku 1979. Vtedy nad Antarktídou havaroval vyhliadkový let spoločnosti Air New Zealand a zomrelo pritom všetkých 257 ľudí na palube. Na novozélandskom území pritom ide dokonca o najväčšiu tragédiu za posledné polstoročie od chvíle, kedy sa v roku 1963 pri Kaimai Range zrútilo lietadlo typu DC-3. Zomrelo 23 ľudí.

REUTERS

Súvisiace články

Najčítanejšie správy