Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Nový hit na komunistickej Kube? Sociálne siete
Zdielať na

Nový hit na komunistickej Kube? Sociálne siete

Ani obmedzený prístup k internetu nebráni Kubáncom prepadnúť sociálnym sieťam. I keď tie najznámejšie by ste na Ostrove slobody zatiaľ hľadali márne. Kubánci si totiž vytvorili si vlastnú sieť.

Volá sa Red Sosial a mladí na nej zdieľajú informácie a fotky. Presne tak ako my. Ibaže nie prostredníctvom kapitalistického Facebooku či Badoo.

Cenzúra funguje

Za prvý týždeň prevádzky sa zaregistrovalo takmer 7 000 užívateľov a podelilo sa o vyše 20 000 fotografií. Nevýhodou je, že prístup na ňu majú len vyvolení a sieť podlieha čiastočnej cenzúre vládnucej komunistickej strany.

Režim postupne upúšťa od najtvrdších totalitných pravidiel. Kubánska vláda urobila nedávno ďalší malý krok smerom k liberalizácii svojej ekonomiky. Obyvateľom povolila kupovať a predávať nehnuteľnosti.

Doteraz len barter

Ide o prvý prípad od nastolenia socialistického režimu pod vedením Fidela Castra, keď budú môcť obyvatelia slobodne nakladať so svojím nehnuteľným majetkom.

Kubánci mohli doteraz obchodovať so svojimi domami len veľmi komplikovaným spôsobom. Buď obchádzali zákon a robili to ilegálne, alebo nehnuteľnosti vymieňali prostredníctvom barterových dohôd.

SITA/AP/Javier Galeano

Súvisiace články

Najčítanejšie správy