Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Príbeh bývalého diplomata. Zajali ho na Kube...
Zdielať na

Príbeh bývalého diplomata. Zajali ho na Kube...

Moderátor Novín o 12-ej Ivan Janda privítal v štúdiu diplomata vo výslužbe Jána Dömöka, ktorý porozprával naozaj zaujímavý príbeh zo svojho diplomatického pôsobenia.

Diplomat vo výslužbe h. Doc. PhDr. Ján Dömök je už síce na dôchodku, ale stále vyučuje na dvoch vysokých školách. Diplomatom už byť však nemôže. Po vstupe Slovenska do Európskej únie sme museli prijať všetky jej zákony a jeden z nich hovorí o tom, že diplomati s dovŕšením 65-ich rokov končia s aktívnou činnosťou.

Na Kube ho zajali 

Na Kube strávil štyri roky, ktoré podľa neho boli veľmi pekným obdobím. Až na desať dní. Vtedy poslal prezident Československej republiky Václav Havel list kubánskemu diktátorovui Fidelovi Castrovi. Poučoval ho v ňom o dodržiavaní ľudských práv. 

Veľvyslanca odvolali a on Ján Dömök sa stal charge d´affaires. Trikrát ho zajali. Raz v jeho rezidencii a dvakrát v budove veľvyslanectva. "V týchto situáciách musí človek zachovať chladnú krv a rozvahu," hovorí Ján Dömök. 

Na adresu Fidela Castra však hovorí len pozitívne. Podľa neho je veľmi charizmatický, a je veľmi ťažké vydržať jeho pohľad, pretože sa celý čas uprene díva do očí.

"Vystrelil" si z mongolského podpredsedu parlamentu

Pri návšteve Mongolska mu pomohlo jeho meno. Dömök totiž v ich jazyku znamená niečo ako hlava štátu, generál. Zneužil to pri návšteve podpredsedu mongolského parlamentu, ktorý zaspal. 

"Som na neho nediplomaticky skríkol. Viete kto som ja? Dömök! Tak sa mi klaňal päť minút," opisuje príhodu zo svojho diplomatického pôsobenia. 

Počas čítania Mečiarovho posolstva sa rozkašľal.

Ján Dömök zastupoval Slovensko aj v čase, keď bol predsedom vlády Vladimír Mečiar. Podľa jeho slov bolo vtedy veľmi ťažké robiť diplomata. Mečiar vtedy napísal posolstvo britskému premiérovi. Dömök ako charge d´affaires ho však mohol tlmočiť len námestníkovi ministra. 

"Vnútorne som nesúhlasil s obsahom, tak som vymyslel takú vec, že čítal som tie hlavné body toho posolstva a po každej vete som významne zakašľal," hovorí Ján Dömök. Námestník mu po skončení prejavu povedal: "Ďakujem za posolstvo pána Mečiara a vaše posolstvo som tiež pochopil." 

Diplomat vo výslužbe Ján Dömök sa stretol aj s japonským cisárom. Pozrite si video a dozviete sa veľa zaujímavého. 


ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy