Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Posledné minúty kráľa popu Michaela Jacksona...
Zdielať na

Posledné minúty kráľa popu Michaela Jacksona...

Svet ostal zdrvený, fanúšikovia neverili. Najväčší kráľ popu zomrel 25. júna 2009. A od tohto osudného dňa začal kolotoč vyšetrovania, vysvetľovania a obvinení. Svetlo sveta uzreli len teraz posledné fotografie Michaela Jacksona rovnako ako aj posledná nahrávka. A toto sa dialo tesne pred a po tragédii, ktorá otriasla nielen svetom hudby...

25. jún 2009, predpoludnie miestneho času

Osobný lekár Conrad Murray už šesť týždňov liečil nespavosť popového kráľa. Denne mu podával sedatívum propofol v dávke 50 miligramov. Keďže však ide o silný anestetický prostriedok, zo strachu pred závislosťou sa rozhodol podávať mu menej silné lieky. Podľa svojej výpovede mu podáva kombináciu vália a ďalších liekov, pravdepodobne aj lorazepam a midazolam.

Lieky nezaberajú, tak lekár skúša novú kombináciu bez veľkých dávok propofolu. Nezabrala, Jackson žiada propofol, dostal 25 miligramov. Jackson nazval liek "mliekom".

25. jún 2009, okolo jedenástej miestneho času

Lekár Murray opúšťa izbu a vybavuje si telefonáty. Mal byť medzi nimi aj telefonát 24-ročnej čašníčke Sade Anding. Konverzáciu žena popisuje ako nie veľmi dobrú, pretože mal byť lekár roztržitý. Po chvíli zrazu slúchadlo padá a žena počula len kašeľ a mrmlanie hlasov.

25.jún 2009, asi 11:46 miestneho času

25 minút sa snaží Murray oživiť Jacksona. Podľa správy našiel lekár po telefonáte Jacksona ležať bezvládne na posteli, mal slabý pulz a nedýchal. Dáva mu dýchanie z úst do úst, snaží sa masírovať mu srdce. Podľa bodyguarda, ktorý bol záchrane prítomný, mal masáž lekár dávať spevákovi len jednou rukou a prikázal mu, aby vyzbieral z miestnosti všetky lieky a zbalil ich do tašky. Spevák mal mať otvorené oči aj ústa.

25. jún 2009, 12:21 miestneho času

Lekári dostávajú na linke 911 tiesňové volanie, v ktorom sa hlási, že asi 50-ročný muž nedýcha.

25.jún 2009, 12:29 miestneho času

Záchranka prichádza do domu v Holmby Hills v Los Angeles. Lekári sa snažia resuscitáciu a podávaním kyslíka oživiť Michaela Jacksona.

Michael Jackson, posmrtná fotografia

SPLASHNEWS

25. jún 2009, 13:14 miestneho času

Vozidlo rýchlej zdravotnej služby odváža telo Jacksona do neďalekej losangeleskej nemocnnice, konkrétne do zdravotného centra UCLA. Krátko na to prichádza aj spevákova matka, priateľka a kolegyňa Elizabeth Taylor a sestra La Toya pri príchode plače.

25.júna 2009, 14:26 miestneho času

Je potvrdená smrť popového kráľa vo veku 50 rokov.

26. jún 2009

Polícia prehľadáva Jackov dom. Zaistili množstvo liekov, marihuanu, cigarety a cigaretové papiere. Vedľa Jacksonovej postele sa našli aj lieky a medzi nimi chemické látky na podporu rastu vlasov, lieky na zosvetlenie pokožky pre pacientov s kožnými problémami. Spevák údajne bral aj lieky na staršie zranenia - zlomené stavce a zlomenú nohu.

VÝSLEDOK PITVY

Michaela Jacksona mala zabiť injekcia podaná druhou osobou. Zomrel na predávkovanie anestetikom propofol. V tele mu okrem toho našli ďalšie sedatíva, prostriedok proti bolesti lidokaín a liek na resuscitáciu. Jeho žalúdok neobsahoval viditeľné tabletky. Nenašli sa ani stopy po nelegálnych drogách či alkohole. Spôsob jeho smrti mal byť stanovený ako zabitie sčasti vzhľadom na to, že propofol bol podaný mimo nemocničného prostredia bez primeraných zdravotníckych potrieb.

V súvislosti s pokusmi o resuscitáciu mal Jackson pomliaždený hrudník a hrudné kosti a zlomených niekoľko rebier. Pitevná správa však hovorí, že ani jedna z týchto zdravotných okolností neohrozovala jeho život.

TASR

Súvisiace články

Najčítanejšie správy