Skoro jasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Taliban ostreľoval americkú ambasádu v Kábule!
Zdielať na

Taliban ostreľoval americkú ambasádu v Kábule!

Afgánske islamistické hnutie Taliban dnes okolo poludnia zaútočilo na americké a ďalšie medzinárodné ciele v diplomatickej štvrti Kábulu.

Podľa afgánskej polície, ktorú cituje agentúra AP, sa terčom raketového ostreľovania stalo okrem iných aj americké veľvyslanectvo. Agentúra AFP napísala, že ozbrojenci sa zamerali aj na sídlo NATO. V uliciach sa údajne rozpútali boje, zranenia utrpeli najmenej štyria civilisti.

Predstaviteľ kábulskej polície Muhammad Záhir informoval, že pätica ozbrojencov zaujala pozície vo vysokej rozostavanej budove neďaleko ambasády USA. Z obvykle prísne stráženej štvrte Vazír Akbar Chán, kde sídli množstvo zahraničných diplomatických misií a rezidencií, bolo počuť najmenej šesť výbuchov a streľba.

Taliban vyzbrojený pancierovými päsťami a kalašnikovmi

K útoku sa prostredníctvom správy SMS prihlásil Taliban. "Učinili sme veľký samovražedný útok, ktorého hlavným terčom je sídlo zahraničnej a afgánskej rozviedky," napísal AFP hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid. Podľa neho sú bojovníci Talibanu vyzbrojení pancierovými päsťami, kalašnikovmi a majú na sebe vesty napchané výbušninami.

Afgánske bezpečnostné zložky ulice v okolí americkej ambasády a ďalších diplomatických misií zablokovali. "Máme nahlásené explózie a paľbu, na námestí Abdula Haka je niekoľko ozbrojených útočníkov," popísal situáciu predstaviteľ kábulskej polície Muhammad Záhir.

Najmenej 10 mŕtvych, 16 zranených

Rozsiahly útok islamských radikálov z hnutia Taliban si v Kábule vyžiadal najmenej 10 mŕtvych a 16 zranených. Medzi obeťami sú štyria útočníci, štyria policajti a dvaja civilisti. Informovalo o tom veliteľstvo kábulskej polície.

Najmenej sedem útočníkov, ktorí boli opásaní výbušninami a vyzbrojení pancierovými päsťami a automatickými puškami, preniklo do blízkosti amerického veľvyslanectva a sídla NATO. Štyroch z nich zneškodnili, z toho minimálne troch v uliciach mesta - jedného zastrelili, druhému vybuchla následkom streľby bomba a tretí sa odpálil sám.

ano

Súvisiace články

Najčítanejšie správy