Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Skladom jadrového paliva otriasla explózia
Zdielať na

Skladom jadrového paliva otriasla explózia

Výbuch otriasol objektom jadrovej elektrárne na juhu Francúzska. Úrad pre jadrovú bezpečnosť a miestne úrady potvrdili, že ide o zariadenie Marcoule. Detonácia sa ozvala v sklade vyhoreného paliva.

Táto elektráreň sa nachádza v regióne Langedoc Roussillon v blízkosti stredozemného mora. Pri výbuchu zariadenia zomrel jeden človek a štyria sú zranení. Podľa Le Figaro výbuch zavinil požiar skládky rádiokatívneho materiálu. Explózia nastala v centre na čistenie odpadov spoločnosti Socodei. 

Výbuch nastal o 11:45. Jeden zo zranených je v kritickom stave a bol prevezený do nemocnice v Montpellier. Agentúra AFP hovorí o nebezpečí úniku rádioaktívnych látok do ovzdušia. Úrad pre jadrovú bezpečnosť to však poprel. Komisár, ktorý má na starosti kontrolu atómových elektrární upresňuje: "Zatiaľ neboli nájdené žiadne úniky toxických látok do exteriéru."

K nehode došlo v elektrárni, v ktorej sa spracováva vyhoreté palivo. Taktiež sa tam vyrába zmiešané palivo MOX z obohateného uránu a plutónia z vyradených jadrových zbraní. Na mieste sa nenachádza žiadny reaktor. Palivo MOX sa používalo aj v treťom reaktore vo Fukušime.

Zisťujeme podrobnosti, správu budeme aktualizovať!


View Larger Map

reuters

Súvisiace články

Najčítanejšie správy