Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Nebezpečný hurikán Irene ustupuje! Na konte má 15 mŕtvych
Zdielať na

Nebezpečný hurikán Irene ustupuje! Na konte má 15 mŕtvych

Očakávaný hurikán Irene zasiahol New York. Potvrdil to aj jeho starosta. Táto oblasť sa týka 370 tisíc ľudí. V meste prerušili mestskú dopravu, vlaky ani medzimestské autobusy nejazdia.

AKTUÁLNE: Hurikán Irene zoslabol a zmenil sa na tropickú búrku. Rýchlosť vetra klesla okolo tretej na 100 km/h. Búrka sa teraz pohybuje od New Yorku na severovýchod rýchlosťou asi 40 km/h.

Hurikán Irene, ktorý bol širší ako 800 kilometrov, do New Yorku so sebou priniesol vetry. Mali rýchlosť až 130 kilometrov za hodinu. Na východnom pobreží Spojených štátov si podľa CNN vyžiadal už 15 ľudských životov. Takmer dva milióny ľudí pripravil o elektrinu, prerušil dopravu a obmedzil prevádzku niekoľkých jadrových elektrární a rafinérií.

Newyorské evakuačné miesta zatiaľ využilo len 3 700 ľudí. Väčšina Newyorčanov radšej odišla z evakuačnej zóny do bezpečných štvrtí k príbuzným alebo priateľom. To, že hurikán Irene dorazil do New Yorku potvrdil aj jeho starosta Michael Bloomberg a dodal, že na akúkoľvek ďalšiu evakuáciu je už neskoro.

"Okraj uragánu dorazil k nám," potvrdil Starosta Michael Bloomberg. Občanov požiadal, aby v každom prípade zostali doma: "Nevychádzajte na ulicu, ostaňte doma alebo v prijímacích centrách." Ľuďom tiež odporučil, aby sa nezdržiavali v blízkosti okien.

Podľa agentúry Reuters sa zdá, že väčšina občanov výzvy na evakuáciu
poslúchla a odišla do bezpečných štvrtí alebo do núdzových ubytovní. V New Jersey musela byť jedna z týchto ubytovní evakuovaná kvôli zaplaveniu.

V sobotu večer bol New York podľa svedkov mŕtve mesto. Na Manhattane zostali zavreté bary i reštaurácie a predstavenie na Broadwayi zrušili. Time Square, zvyčajne plné ľudí v dennej i nočnej dobe, bolo prázdne. Letisko v oblasti New Yorku uzatvorili, otvoria ho, keď sa počasie upokojí.

Hurikán sa už prehnal Bahamskými ostrovmi, kde zničil domy, vyvracal stromy a stĺpy elektrického vedenia. V Portoriku, Haiti a Dominikánskej republike zabil piatich ľudí. Viac o tom, ako vyčíňal sa dozviete tu! 

Medzi obeťami je od piatku 15 ľudí. V Severnej Karoline zomrel motorista, ktorý vošiel do hlbokej vody. Ďalší muž zomrel pod spadnutým stromom, tretí na infarkt. Vo Virgínii zomrelo 11-ročné dieťa, keď na byt rodiny spadol strom. Za ďalšiu obeť Irene môže tiež strom, ktorý zasiahol muža a jeho automobil. 55-ročný surfer, zomrel pri surfovaní na vysokých vlnách.

ccn.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy