Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Hurikán Irene udrel na americké pobrežie, dvaja mŕtvi!
Zdielať na

Hurikán Irene udrel na americké pobrežie, dvaja mŕtvi!

Prudké vlnobitie a až trojmetrové vlny ako predzvesť príchodu hurikánu Irene stále dorážajú na východné pobrežie Ameriky. Prvý hurikán tohtoročnej atlantickej sezóny môže postihnúť až 65 miliónov obyvateľov USA, pritom státisícov z nich sa týka evakuácia. Na vážnosť situácie upozornil aj prezident Barack Obama. Irene zasiahla už Severnú Karolínu, zatiaľ má za následok dvoch mŕtvych, zaplavené ulice a prerušenie dodávok elektriny.

AKTUÁLNE: Hurikán široký asi 860 kilometrov udrel na pobrežie štátu Severná Karolína. Zomreli dvaja ľudia, istého muža odplavila voda, ďalší zomrel na infarkt, keď sa pred Irene snažil zabezpečiť svoj dom. Na mnohých miestach je prerušená doprava, sú prerušené dodávky elektriny, tisícky ľudí sa nachádzajú v núdzových ubytovniach.

Oko hurikánu sa pohybuje na sever asi 22-kilometrovou rýchlosťou. V siedmich štátoch východného pobrežia bol vyhlásený stav pohotovosti - Severnej Karolíne, Marylande, Virginii, Delaware, New Jersey, New Yorku a Connecticutu. Ľudia sa tu pripravujú zásobovaním vody a potravín, zabezpečovaním domovov, áut a lodí.

Kvôli hurikánu prerušil dovolenku aj americký prezident.

"Je to veľká a nebezpečná búrka. Sme pripravení na najhoršie, modlíme sa za to najlepšie," povedala televízii CNN guvernérka Severnej Karolíny Bev Perdue. Z jej pobrežia bolo totiž evakuovaných viac než 200 tisíc ľudí. Povinná evakuácia bola nariadená aj v nízko položených oblastiach New Yorku. Väčšina jeho letísk by mala byť zavretá pre všetky prílety.

Ministerka vnútornej bezpečnosti Janet Napolitan upozornila, že ľudia musia rátať s rozsiahlymi výpadkami elektriny. Takisto sa napĺňajú slová odborníkov o zmätkoch v doprave, ktoré hurikán spôsobí a postihnú milióny ľudí. Letecké spoločnosti zrušili viac než 1000 letov.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy