Jasno
17°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Státisíce ľudí opúšťajú východne pobrežie USA! Hurikán Irene sa blíži
Zdielať na

Státisíce ľudí opúšťajú východne pobrežie USA! Hurikán Irene sa blíži

Oblasti na východnom pobreží Ameriky zahájili evakuáciu pre blížiaci sa hurikán Irene, ktorý už stihol spustošiť Bahamy. V štátoch Virginia, Maryland, New York bol vyhlásený stav pohotovosti, pobrežie Severnej Karolíny už opustili 200 tisíc ľudí vrátane turistov.

Podľa predpokladov sa nebezpečná smršť znesie už v sobotu práve na Severnú Karolínu. Rovnaké množstvo ľudí ako tu opustí čoskoro aj New York a ďalšie státisíce ľudí musia opustiť aj pobrežie Cap May v štáte New Jersey.

Vo Washingtone je až do nedele zrušená prevádzka vlakov na linkách smerujúcich na juh. Na rozvodové siete elektrárenskej spoločnosti Pepco tu budú dohliadať stovky terénnych pracovníkov z rôznych častí USA. Starosta mesta vyzval 5,6 miliónov obyvateľov na evakuačné trasy. Na metropolu má hurikán zasiahnuť v plnej sile.

Meteorológovia sa netaja obavami zo škôd, ktoré Irene za sebou nechá zrejme v New Yorku a Bostone, ktoré jej stoja v ceste. Niekoľko nemocníc a domovov dôchodcov tu bolo evakuovaných už vo štvrtok a zrušené sú aj plánované akcie a oslavy.

Starosta New Yorku Micahel Bloomberg pritom nevylúčil, že v pobrežných častiach Brooklynu, Queens, Staten Island a v južnej časti Manhattanu bude podľa okolností nariadená povinná evakuácia.

Vietor, ktorý Irene sprevádza, dosahuje v súčasnosti rýchlosť 185 kilometrov za hodinu. Pri postupe na pevninu by mohol zosilniť na štvrtý stupeň päťbodovej Saffirovej-Simpsonovej stupnice.

NASA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy