Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Vlna výtržností sa bleskovo šíri Anglickom!
Zdielať na

Vlna výtržností sa bleskovo šíri Anglickom!

Pouličné nepokoje nezúria už iba v Londýne a Birminghame, ale zachvátili už aj ďalšie veľké britské mestá. Autá horeli v severoanglickom Liverpoole a na južných predmestiach ľudia útočili na budovy. Výtržnosti zaznamenali aj v Bristole na západe krajiny a v Manchestri na severe Anglicka.

V Birminghame, kde výtržníci útočili na obchody, ktoré rabujú, pozatýkala polícia podľa servera BBC viac než stovku ľudí. V meste horela policajná stanica. V uliciach Liverpoolu sa zase potulovalo asi 200 mladých ľudí v maskách. V tomto meste a aj v Bristole sa výtržníci stretli s políciou.

Nepokoje sa prvýkrát objavili v sobotu v noci v londýnskej štvrti Tottenham. Naplno prepukli v pondelok večer, keď zachvátili štvrť Hackney na severovýchode a štvrte Peckham, Lewisham, Croydon a Clapham na juhu mesta.

Výtržníci rozbíjali na mnohých miestach výklady obchodov a niektoré z nich aj vyrabovali. V menovaných štvrtiach horeli autá a kontajnery na odpadky. Ulicami sa valili mračná hustého dymu. V londýnskej štvrti Peckham násilie vyvrcholilo požiarom, ktorý zachvátil obchod a dom nad ním.

Podľa Scotland Yardu zatkli v súvislosti s nepokojmi v uplynulých troch dňoch najmenej 330 ľudí a 36 z nich obvinili. Ministerka vnútra Theresa Mayová podľa agentúry AFP uviedla, že medzi zadržanými je aj 11-ročný chlapec.

Podľa agentúry AP sa nezdá, že by výtržníkov spájala jediná vec. Niektorí ale uvádzajú, že ich impulzom boli úsporné opatrenia britskej vlády. Reuters podotýka, že mnoho výtržníkov pochádza z oblasti s vysokou nezamestnanosťou, ktoré pociťujú dopady vládnych škrtov vo verejných financiách. Policajti a politici vraj považujú výtržníkov za zločincov.

Britský premiér David Cameron práve pre pouličné násilnosti ukončil dovolenku v Toskánsku. Dnes sa má zúčastniť na rokovaní krízového štábu.

sita.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy