Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
826. deň na Ukrajine: Ruské útoky si na Ukrajine vyžiadali sedem mŕtvych
Zdielať na

826. deň na Ukrajine: Ruské útoky si na Ukrajine vyžiadali sedem mŕtvych

Zdroj: TASR

KYJEV / Sedem ľudí zahynulo pri sérii ruských útokov v štyroch ukrajinských oblastiach, oznámili miestni predstavitelia a úrady. Maďarský minister zahraničných vecí požiadal šéfa bieloruskej diplomacie, aby Bielorusko urobilo všetko pre ukončenie vojny na Ukrajine. Rusko a Ukrajina už niekoľko mesiacov pozastavila výmenu zajatcov.

Ruské útoky si vyžiadali sedem mŕtvych

Raketový útok v Sumskej oblasti na hraniciach s Ruskom si vyžiadal dvoch mŕtvych a troch zranených, oznámili miestne úrady. Prokyjevský gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin uviedol, že v utorok 28. mája zahynuli pri niekoľkých samostatných útokoch Ruska traja ľudia. Podľa Filaškina zomreli dvaja ľudia pri útoku na mesto Toreck a jeden pri útoku na mesto Selydove, ktoré leží na frontovej línii a je pravidelne cieľom ruských útokov. V Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny boli ostreľované domy a infraštruktúra. "V dôsledku ruskej agresie zahynul jeden človek," uviedol tamojší gubernátor Olexandr Prokudin.

Chersonskú a Doneckú oblasť Rusko na jeseň 2022 anektovalo napriek tomu, že nad nimi nemalo plnú vojenskú kontrolu, pripomína AFP. Minulý víkend podniklo Rusko jeden z najsmrteľnejších útokov v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, pri ktorom bol zasiahnutý hypermarket. Miestna prokuratúra v stredu 29. mája oznámila, že počet obetí útoku stúpol na 19. V nemocnici totiž zomrel jeden zamestnanec obchodu, ktorý utrpel vážne popáleniny.

Szijjártó požiadal Minsk, aby urobil všetko pre zastavenie vojny na Ukrajine

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v Minsku požiadal šéfa bieloruskej diplomacie Siarheja Alejnika, aby Bielorusko urobilo všetko pre ukončenie vojny na Ukrajine. Vyplýva to z vyjadrení na spoločnej stredajšej tlačovej konferencii oboch ministrov zverejnených agentúrou MTI, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Szijjártó zdôraznil, že cesta k mieru sa začína prímerím a pokračuje mierovými rokovaniami, preto požiadal svojho bieloruského rezortného partnera, aby urobil všetko pre to, aby skončila vojna na Ukrajine, ukončilo sa utrpenie, skončilo sa nezmyselné zabíjanie a aby konečne bolo možné žiť v tomto regióne opäť v mieri.

Šéf maďarskej diplomacie označil za vážne dlhodobé riziko, že svet sa v dôsledku politickej nevraživosti opäť vydal smerom k deleniu na bloky, čo je podľa jeho slov v hlbokom rozpore so záujmami Maďarska. "Chceme, aby svet podnikol kroky smerom k prepojeniu a medzinárodnej spolupráci. Myslíme si, že je potrebných čo najmenej sankcií a čo najviac spolupráce," podčiarkol.

Výmeny zajatcov medzi Ruskom a Ukrajinou sú už niekoľko mesiacov pozastavené

Výmeny vojnových zajatcov medzi Ruskom a Ukrajinou sú už niekoľko mesiacov pozastavené, oznámila ruská ombudsmanka pre ľudské práva Tatiana Moskaľkovová. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na ruskú agentúru TASS.

Moskaľkovová z pozastavenia výmen obvinila Kyjev. "Nanešťastie sú niekoľko mesiacov kvôli Ukrajine, ktorá si stále kladie nové a vymyslené požiadavky, výmeny pozastavené," uviedla ruská predstaviteľka podľa agentúry TASS.

Ukrajinská armáda počas noci zostrelila 13 zo 14 útočiacich ruských dronov

Ukrajinská armáda počas noci zostrelila 13 zo 14 útočiacich ruských dronov. V stredu 29. mája o tom prostredníctvom sociálnej siete Telegram informovalo ukrajinské letectvo. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters. Trosky dronov zasiahli na severozápade Ukrajiny v Rivenskej oblasti energetickú infraštruktúru, oznámil prostredníctvom Telegramu gubernátor oblasti Oleksandr Koval. 

Trosky dronov poškodili aj elektrické vedenie v Kirovohradskej oblasti v centrálnej časti Ukrajiny, na jeho oprave sa pracuje, uviedol miestny gubernátor. Letectvo nad Mykolajevskou oblasťou zostrelilo 11 dronov, miestny gubernátor však neuviedol žiadne ďalšie podrobnosti ani nehlásil žiadne škody.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy