Jasno
20°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Španielsko, Nórsko a Írsko oficiálne uznali Palestínu ako štát
Zdielať na

Španielsko, Nórsko a Írsko oficiálne uznali Palestínu ako štát

Zdroj: TASR

MADRID/ OSLO / Španielsky premiér Pedro Sánchez v utorok 28. mája informoval, že španielska vláda na utorkovom zasadnutí rady ministrov uznala palestínsky štát vrátane Pásma Gazy a Západného brehu. K Španielsku sa oficiálne pridali aj Nórsko a Írsko.

"Je to historické rozhodnutie, ktoré má jediný cieľ, a tým je pomôcť Izraelčanom a Palestínčanom dosiahnuť mier," povedal Sánchez. "Nie je to rozhodnutie, ktoré prijímame voči niekomu. Už vôbec nie voči Izraelu," dodal. Zdôraznil, že Španielsko neuzná žiadne zmeny v hraniciach stanovených v roku 1967, pokiaľ s tým nebudú súhlasiť všetky zúčastnené strany. Hovorkyňa španielskej vlády Pilar Alegría krok svojej krajiny označila za historický deň. 

Nórsko a Írsko sa pridávajú k hlavne symbolickému gestu

Nórsko predsedovi vlády Palestínskej samosprávy Muhammadovi Mustafovi odovzdalo dokumenty o uznaní palestínskej žiadosti ešte v nedeľu 26. mája, do platnosti však toto rozhodnutie vstúpilo o 2 dni neskôr. Nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide to označil za špeciálny deň v nórsko-palestínskych vzťahoch. "Nórsko je už viac než 30 rokov jedným z najhorlivejších zástancov palestínskeho štátu," povedal.

Írsky premiér Simon Harris pred utorkovým zasadnutím vlády povedal, že uznanie palestínskeho štátu je dôležitá chvíľa s cieľom udržiavať nažive nádej na dvojštátne riešenie. Dublin, Madrid a Oslo sú presvedčené, že ich iniciatíva má symbolický vplyv, ktorý by mohol povzbudiť aj ďalšie krajiny, aby nasledovali ich príklad.

​Izrael to nevníma pozitívne

Španielsko, Írsko a Nórsko svoje rozhodnutie uznať palestínsky štát oznámili minulý týždeň. Izrael následne varoval, že to bude mať vážne dôsledky pre ich vzájomné vzťahy. Izraelské ministerstvo zahraničných vecí v reakcii španielskemu konzulátu v Jeruzaleme nariadilo od 1. júna zastaviť poskytovanie konzulárnych služieb Palestínčanom. Španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares v utorok oznámil, že jeho krajina, Írsko i Nórsko budú spoločne "pokojne ale rázne" reagovať na rozhnevanú reakciu Izraela na ich rozhodnutie uznať palestínsky štát.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy