Jasno
18°
Bratislava
Adolf
17.6.2024
Českého prezidenta Petra Pavla po nehode prepustili z nemocnice
Zdielať na

Českého prezidenta Petra Pavla po nehode prepustili z nemocnice

PRAHA / Prezidenta Petra Pavla v piatok 24. mája dopoludnia prepustili po nehode na motorke z pražskej Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) do domáceho liečenia, oznámila na sieti X Kancelária prezidenta republiky (KRP). Podľa svojej hovorkyne sa Pavel cíti dobre. Prezidentov program na budúci týždeň zostáva zachovaný, vrátane plánovanej zahraničnej cesty.

Zranenia prezidenta neboli vážne

Český prezident sa podľa KPR zranil pri páde na motocykli v malej rýchlosti pri nácviku jazdy v teréne na uzavretom okruhu. V ÚVN zostal po štvrtkovej (23.5.) nehode cez noc preventívne na pozorovaní, zranenia neboli podľa Hradu, ani nemocnice vážne. Polícia nehodu nevyšetruje, pretože sa stala na uzavretom športovom okruhu, nie na pozemnej komunikácii.

Šesťdesiatdvaročný Pavel je známy svojou záľubou v jazde na motocykli, ktorej sa nevzdal ani po vlaňajšom zvolení do prezidentskej funkcie. Vlani v lete sa na verejnosti objavil videozáznam, na ktorom išiel Pavel na motorke bez helmy. Prezident sa neskôr ospravedlnil a oznámil, že venuje peniaze na pomoc motocyklistom, ktorí cudzou vinou skončili na vozíčku. Generál vo výslužbe je známy svojou dobrou fyzickou kondíciou, tento rok vo februári napríklad zoskočil padákom, počas návštev krajov sa rád vydáva na horské túry.

Pavel plánuje navštíviť Jordánsko

Český prezident Petr Pavel navštívi budúci týždeň Jordánsko. Stretne sa s kráľom Abdalláhom II. či predsedom jordánskej vlády Bišarom Chasáwanom. Český prezident bude rokovať aj s predsedami oboch komôr jordánskeho parlamentu. Pavel chce s jordánskym kráľom rokovať najmä o situácii v regióne a možných scenároch vývoja situácie v Gaze. Pre jej obyvateľov privezie humanitárnu pomoc, ktorú by civilistom malo distribuovať Jordánske kráľovské letectvo. Okrem toho chce Pavel v krajine rokovať tiež o spolupráci v oblasti zdravotníctva, obrany, energetiky či vedy. Mal by sa stretnúť aj s českými lekármi, ktorí pôsobia v miestnych nemocniciach.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy