Polojasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Býky v Pamplone. Opäť modriny, pomliaždeniny, zlomeniny...
Zdielať na

Býky v Pamplone. Opäť modriny, pomliaždeniny, zlomeniny...

V Pamplone opäť otvorili najznámejšie španielske slávnosti, ktoré sú svetoznáme vďaka nebezpečným behom pred býkmi. Metropola severošpanielskej Navarry sa premenila v miesto osláv svätého Fermína.

Táto fiesta trvá deväť dní a počas nej sa do ulíc Pamplony vracajú býky z arény. Ozlomkrky pred nimi v uliciach bežia milovníci adrenalínu z celého sveta. "Nikdy predtým som nič také nepocítil," povedal pre agentúru AFP Brit Jonathan Fieldhouse. On bol medzi tými, ktorí včera trielili pred šiestimi býkmi z arény a šiestimi volmi.

Pri štvrtkovom behu sa ľahšie zranili štyria ľudia. Prevažne utrpeli pomliaždeniny hrudníka, zlomeniny čeľuste alebo nosa. Na rohy býkov sa podľa španielskeho denníka El País nenapichol nikto, takže oslavy zatiaľ nenaplnili svoju povesť veľkej nebezpečnosti.

Celé desaťročia má tento beh nezmenenú podobu: po ulici dlhej 825 metrov, ktorá spája ohradu s arénou pre býčie zápasy, uháňa stádo býkov. Každý z nich váži v priemere 600 kilogramov a pred nimi v čo najtesnejšej blízkosti prchajú tí najväčší odvážlivci.

Beh na trati medzi býčou ohradou a arénou preslávil svojim dielom Fiesta aj americký spisovateľ Ernest Hemingway. Od roku 1911, odkedy vedú oficiálne záznamy, prišlo počas týchto behov o život 15 ľudí. Naposledy v Pamplone v roku 2007 zahynul 27-ročný Španiel.

 

Adrenalínový beh pred býkmi v Pamplone

reuters

Súvisiace články

Najčítanejšie správy