Skoro jasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Bizarné exponáty: Poďte do Múzea rozpadnutých vzťahov!
Zdielať na

Bizarné exponáty: Poďte do Múzea rozpadnutých vzťahov!

Zdroj: ISIFA

Poznáte múzeum, v ktorom nájdete popri sebe vystavenú sekeru, vibrátor a plyšového medvedíka? Že neexistuje... Ale áno! Je v Záhrebe a je to Múzeum rozpadnutých vzťahov.

Toto múzeum je v súčasnosti miestom, o ktorom sa v hlavnom meste Chorvátska najviac diskutuje. Vzniklo v roku 2010, ale celý projekt je o pár rokov starší.

Pri jeho zrode stála partnerská dvojica: záhrebský výtvarník Dražen Grubišič a jeho vtedajšia priateľka, producentka Olinka Vištica. Keď sa ich cesty rozišli, rozmýšľal Dražen o tom, čo konkrétne symbolizuje okamih, kedy sa vzťah rozpadne.

Preto poprosil svojich kamarátov, aby mu poslali akési mementá vzťahov, samozrejme, podporené konkrétnymi príbehmi. Z tejto malej zbierky potom vytvoril expozíciu na záhrebské bienále v roku 2006. Na začiatku to bol iba taký spontánny, provokačný nápad na zamyslenie.

Ale, čuduj sa svet! Zbierka týchto artefaktov trafila do čierneho. Stala sa hlavným ťahákom výstavy a neočakávane vyvolala obrovský záujem. Začali sa hlásiť ľudia, ktorý chceli tiež prispieť svojou troškou do mlyna. O projekt prejavili záujem zahraničné médiá, japonská televízia o ňom natočila reportáž.

Potom už prišlo pozvanie na cestu po svetových galériách. Tá zbierku opäť výrazne obohatila o nové exponáty. Putovná výstava sa na svojom turné po 22-och krajinách dostala aj do Singapúru, či tureckého Istanbulu, v lete ju presunú do Londýna.

Dražen však už mal toľko kúskov, že pred pol rokom otvoril v Záhrebe stálu expozíciu. V tej vystavuje zhruba sto z celkových 800 predmetov (a príbehov), ktoré mu dosiaľ ľudia z celého sveta poslali.

Hlavnú úlohu hrajú túžba a "chtíč", hnev a zúrivosť. A tiež smútok. Nejde ale iba o zbierku plyšových medvedíkov či sexy bielizne. Návštevníkov často prekvapia úplne obyčajné predmety. Napríklad žehlička. Ňou si istá Nórka žehlila svoje svadobné šaty. Napokon bola poslednou vecou, ktorá je po rozpadnutom vzťahu zostala.

Kurióznym predmetom je naisto sekera, ktorou dievča z Berlína, keď dostalo "kopačky", rozrúbalo v byte všetok nábytok! Ťažisko ale nie je na samotných predmetoch, no práve na príbehoch, ktoré sú s nimi spojené.

Za najbizarnejší predmet múzea považuje sprievodkyňa Nina falošné prsia, ktoré do expozície poslala jedna žena z Belehradu. Falošné prsia kúpil muž svojej žene po troch rokoch manželstva a vyžadoval, aby ich nosila pri pohlavnom styku. On bol síce vzrušený, no manželke táto pomôcka totálne zničila sebavedomie a po niekoľkých mesiacoch muža opustila...

Múzeum rozpadnutých vzťahov nájdete v Záhrebe v Hornom meste, iba niekoľko metrov od radnice, či parlamentu. Vstupné je 20 kún, teda necelé tri eurá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy