Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nórske slede sťahujú z distribúcie! Obsahujú nebezpečného parazita
Zdielať na

Nórske slede sťahujú z distribúcie! Obsahujú nebezpečného parazita

V dodávke 5 ton mrazených sleďov z Nórska našla Štátna veterinárna správa v Česku parazita! Aj napriek tomu, že ide o mŕtveho červa, pre človeka je stále nebezpečný a mohol by ho ohroziť. Krajina začala ihneď konať. VIDEO NIE JE VHODNÉ PRE SLABŠIE POVAHY!

Ryby smerovali do Česka cez Poľsko. Počas spracovania na údené slede však našli pri veterinárnej kontrole v telnej dutine a svalovine rýb parazita Anisakis. Česko zatiaľ stiahlo 3,6 ton rýb, ďalšie stovky kilogramov stiahli z výroby a spracovaných výrobkov. Bol tiež vydaný zákaz uvádzanie rýb do obehu a ostatné členské štáty EÚ informovala správa systémom rýchleho varovania RASFF.

Hovorca veterinárnej správy Jozef Duben upozornil, že síce sa tepelným spracovaním červ usmrtí, pre človeka však stále predstavuje riziko.

"Aj mŕtve červy by mohli človeka ohroziť, pretože sú silným alergénom... Ak by človek zjedol živé larvy, mohli by preniknúť cez žalúdočnú stenu do vnútorných orgánov. Príznakmi napadnutia ľudského organizmu týmto parazitom sú vracanie, akútny zápal žalúdka," informoval Duben.

Štátna veterinárna správa ČR

Štátna veterinárna správa ČR

Súvisiace články

Najčítanejšie správy