Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pápež Benedikt XVI. v podväzkoch? Všetko je OK...
Zdielať na

Pápež Benedikt XVI. v podväzkoch? Všetko je OK...

Reklama na kontroverznú výstavu talianskeho sochára Paola Schmidlina, ktorú začiatkom mája otvorili v River Gallery v Bratislave, neporušila Etický kódex reklamnej praxe.

Na svojom zasadnutí o tom rozhodla Arbitrážna komisia Rady pre reklamu. Proti reklame, ktorá ukazuje obnažené telo britskej kráľovnej Alžbety II. či pápeža Benedikta XVI. v podväzkoch dostala Rada pre reklamu tri sťažnosti.

"Sťažnosti troch fyzických osôb namierené proti citylightom zadávateľa River Gallery propagujúcim výstavu umelca Paola Schmidlina, vytýkajú zadávateľovi dehonestujúce a vulgárne vyobrazenie postáv, ktoré urážlivo zobrazujú pápeža Benedikta XVI. alebo anglickú kráľovnú. Podľa sťažovateľov tak bola zosmiešnená a znevážená dôstojnosť človeka,"povedala  Eva Rajčáková z Rady pre reklamu.

Arbitrážna komisia Rady pre reklamu ako orgán etickej samoregulácie v oblasti reklamy pri posudzovaní týchto plagátov vychádzala najmä zo skutočnosti, že cieľom reklamy je komunikácia výstavy konkrétneho umelca. A práve s Paolom Schmidlinom sa spájajú najmä plastiky Porn Queen a Miss Kitty, ktoré boli súčasťou vizuálu reklamy.

"Samotný vizuál teda reflektoval len to, čo si návštevník galérie môže skutočne na výstave tohto umelca pozrieť. Navyše v rámci vizuálu nie sú zobrazené diela v úplnom prevedení, ani spôsobom, ktorý by porušoval všeobecné normy mravnosti alebo slušnosti," rozhodla komisia.

nahá britská kráľovná Alžbeta II

ISIFA

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy