Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
787. deň na Ukrajine:​ Ak budú v Poľsku budú jadrové zbrane, Rusko zaistí svoju bezpečnosť
Zdielať na

787. deň na Ukrajine:​ Ak budú v Poľsku budú jadrové zbrane, Rusko zaistí svoju bezpečnosť

Štúdio 24 o balíku pomoci pre Ukrajinu

KYJEV / ​V Charkove sa po ruskom útoku zrútila časť televíznej veže. ​Rusko zaistí svoju bezpečnosť, ak v Poľsku budú jadrové zbrane, vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. ​IFC plánuje na Ukrajine investície za takmer 2 miliardy USD. ​Kyjev očakáva, že situácia na frontovej línii sa v nasledovných týždňoch zhorší. ​Rusko hovorí o dobytí obce Novomychajlivka; Ukrajina to nepotvrdzuje.

​V Charkove sa po ruskom útoku zrútila časť televíznej veže

V meste Charkov na východe Ukrajiny sa v pondelok 22. apríla po ruskom útoku zrútila časť veľkej televíznej veže. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na svojho spravodajcu. Na fotografiách a videách zverejnených na internete vidieť ako sa vrchná časť veže rúca a z jej konštrukcie stúpa sivý dym. Krátko pred zrútením veže gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov informoval, že Rusko zasiahlo "objekt televíznej infraštruktúry". "Ľudské obete nie sú. Momentálne dochádza k prerušovaniu televízneho signálu. Preto ešte raz apelujem na občanov: dôverujte len oficiálnym zdrojom informácií," uviedol Synehubov na sociálnej sieti Telegram.

​Kremeľ: Rusko zaistí svoju bezpečnosť, ak v Poľsku budú jadrové zbrane

Ruské ministerstvo obrany prijme všetky potrebné opatrenia na zaistenie bezpečnosti Ruska v prípade rozmiestnenia jadrových zbraní na poľskom území. Na brífingu v Moskve to v pondelok vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Kremeľ takto reagoval na slová poľského prezidenta Andrzeja Dudu, ktorý v nedávno zverejnenom rozhovore pre poľský denník Fakt pripustil možnosť rozmiestnenia jadrových zbraní aliancie NATO na poľskom území.

V rozhovore pre Fakt Duda povedal: "Ak sa naši spojenci rozhodnú rozmiestniť jadrové zbrane v rámci spoločného použitia jadrových zbraní aj na našom území s cieľom posilniť bezpečnosť východného krídla NATO, sme na to pripravení". Doplnil, že Poľsko je spojencom v Severoatlantickej aliancie a v tomto smere má aj záväzky. "To znamená, že jednoducho realizujeme spoločnú politiku," objasnil Duda podľa agentúry AFP. Uviedol, že otázka rozmiestnenia amerických jadrových zbraní v Poľsku "je už nejaký čas témou poľsko-amerických rokovaní". Zdieľanie jadrových zbraní je súčasť politiky jadrového odstrašenia, ktorá členským krajinám aliancie NATO bez jadrových zbraní poskytuje jadrové hlavice na použitie.

Poľsko avizovalo pripravenosť umožniť rozmiestnenie amerických jadrových zbraní na svojom území aj v júni 2023, keď vtedajší poľský premiér Mateusz Morawiecki vyhlásil, že v reakcii na rozmiestnenie ruských jadrových zbraní v Bielorusku má Poľsko záujem o rozmiestnenie amerických jadrových zbraní. Morawiecki vtedy vyzval všetky členské štáty NATO, aby sa zúčastnili na programe zdieľania jadrových zbraní. Dodal, že konečné rozhodnutie síce bude závisieť od USA a partnerov v NATO, ale v mene Poľska deklaroval, že chce "konať rýchlejšie".

Americké jadrové zbrane sú na základe misie Zdieľanie jadrových zbraní vyslané od novembra 2009 do Belgicka, Nemecka, Talianska a Holandska.
Poľsko požiadalo o zaradenie do programu 30. júna 2023.

​IFC plánuje na Ukrajine investície za takmer 2 miliardy USD

Investičná divízia Svetovej banky predpokladá, že počas nasledujúceho 1,5 roka poskytne na projekty na Ukrajine takmer 2 miliardy USD. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Medzinárodná finančná korporácia (International Finance Corporation - IFC) plánuje počas nasledujúcich 18 mesiacov investovať na Ukrajine v rámci jednotlivých projektov 1,9 miliardy USD (1,78 miliardy eur). Uviedla to v rozhovore pre Reuters počas jarného zasadnutia Svetovej banky a Medzinárodného menového fondu (MMF) vo Washingtone oblastná manažérka IFC pre Ukrajinu Lisa Kaestnerová.

Viac než polovicu z uvedeného objemu financií plánuje poskytnúť IFC z vlastného účtu, zvyšok by mali poskytnúť partneri, ako sú západné vlády a Európska komisia. Časť z financií by mala Ukrajina získať vo forme grantov, časť však aj vo forme garancií. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 zafinancovala IFC na Ukrajine projekty v celkovej hodnote 1,1 miliardy USD.

​Kyjev očakáva, že situácia na frontovej línii sa v nasledovných týždňoch zhorší

Situácia na frontovej línii na Ukrajine sa v nasledujúcich týždňoch bude pravdepodobne neustále zhoršovať. Tvrdí to šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov v pondelňajšom rozhovore pre ukrajinskú verziu stanice BBC. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Vyjadril sa tak v čase, keď sa ukrajinské sily snažia zadržať ruské jednotky, ktoré v posledných mesiacoch získali isté územia a očakáva sa, že čoskoro ešte zintenzívnia svoju ofenzívu.

"Myslíme si, že nás v blízkej budúcnosti čaká pomerne náročná situácia," povedal Budanov. "Nebude však katastrofická, a to si musíme uvedomiť. Armagedon nenastane, ako teraz mnohí hovoria," uviedol ďalej. "Od polovice mája však budú problémy. Hovorím najmä o fronte... V polovici mája, začiatkom júna to bude náročné obdobie," dodal.

Rusko cez víkend informovalo, že jeho sily získali územie pri východnom meste Časiv Jar na východe Ukrajiny. Kyjev sa obáva, že ak toto mesto ležiace na strategickej vyvýšenine padne, tak sa Rusku otvorí cesta k ďalším dôležitým mestám v Donbase.

Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského chcú ruské sily Časiv Jar dobyť do 9. mája, keď si Kremeľ pripomína víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne. Kyjev sa už pritom celé mesiace sťažuje na nedostatok munície. Situácia v tomto smere by sa však mala v nasledovných týždňoch zlepšiť, keďže celý americký Kongres už končene odobril balík vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 61 miliárd dolárov.

​Rusko hovorí o dobytí obce Novomychajlivka; Ukrajina to nepotvrdzuje

Ruská armáda tvrdí, že jej jednotky prevzali plnú kontrolu nad obcou Novomychajlivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Podľa ruského ministerstva obrany si tak ruské jednotky zlepšili taktickú situáciu pozdĺž frontovej línie. Informovala o tom agentúra AFP. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl tieto informácie nekomentoval. V jeho zvodke vydanej v pondelok ráno sa píše, že ukrajinské jednotky "pokračujú v zadržiavaní" ruskej armády v oblasti Novomychajlivky.

Obec Novomychajlivka sa nachádza asi 12 kilometrov od mesta Marjinka a 20 kilometrov od Vuhledaru. Pred vojnou v tejto obci žilo asi 1500 ľudí. Boje o Novomychajlivku sa začali koncom jesene 2023. Ukrajinská strana nedávno deklarovala, že ruská armáda za šesť mesiacov bojov v oblasti prišla o viac ako 300 kusov techniky. Doplnila, že v záujme dobytia tejto obce Rusko na úzkom úseku frontu sústredilo desať brigád a plukov s celkovým počtom do 30.000 ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy