Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
786. deň na Ukrajine:​ Zelenskyj po schválení pomoci cíti šancu na víťazstvo
Zdielať na

786. deň na Ukrajine:​ Zelenskyj po schválení pomoci cíti šancu na víťazstvo

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj cíti po schválení novej pomoci USA pre jeho krajinu "šancu na víťazstvo" proti Rusku. Ústav pre štúdium vojny ohlásil, že ako následok môžeme očakávať intenzívnejšie útoky z ruskej strany. Ukrajina oznámila, že jej námorné sily zasiahli záchranný remorkér ruskej Čiernomorskej flotily na anektovanom Kryme a plavidlo vyradili z prevádzky.

Zelenskyj cíti po schválení americkej pomoci "šancu na víťazstvo"

Uviedol to v nedeľu 21. apríla pre americkú televíziu NBC, píše TASR na základe správy agentúry DPA. "Myslím si, že táto podpora skutočne posilní ozbrojené sily Ukrajiny. A budeme mať šancu na víťazstvo, ak Ukrajina naozaj dostane zbrane, ktoré tak veľmi potrebujeme. Niektoré naozaj kľúčové zbraňové systémy, ktoré sa ťažko získavajú. Veľmi si to vážim," vyhlásil ukrajinský prezident.

Americká Snemovňa reprezentantov schválila v sobotu balík pomoci pre Ukrajinu vo výške takmer 61 miliárd dolárov (57,3 miliardy eur). Návrh týkajúci sa Ukrajiny a ďalších štátov v jej okolí zahŕňa 23 miliárd dolárov na doplnenie amerických zbraní, zásob a vybavenia. Vyše 11 miliárd vyčleňuje na financovanie konkrétnych vojenských operácií USA v regióne a takmer 14 miliárd na pomoc Ukrajine pri nákupe moderných zbraňových systémov a ďalšieho vojenského vybavenia. Návrh poslali Senátu, kde je schválenie v najbližších dňoch takmer isté. Prezident Joe Biden prisľúbil, že ho okamžite podpíše, pripomína agentúra AP.

Ukrajina oznámila zasiahnutie ruskej lode na anektovanom Kryme

Ukrajina oznámila, že jej námorné sily zasiahli záchranný remorkér ruskej Čiernomorskej flotily na anektovanom Kryme a plavidlo vyradili z prevádzky. Informovala o tom agentúra AFP. Miesto útoku ukrajinské ministerstvo obrany nespresnilo, na sociálnych médiách sa však predtým objavili zábery zachytávajúce horiacu loď údajne v prístave v Sevastopole. "Ukrajinské námorné sily dnes zasiahli na dočasne okupovanom Kryme ruskú záchrannú loď Kommuna," uviedlo ministerstvo.

Túto loď podľa neho používali na hlbokomorské práce ako vyťahovanie ponoriek a potopeného nákladu. Katamaran uvedený do služby v roku 1915 bol podľa agentúry DPA zrejme jednou z najstarších lodí aktívne využívaných ruským vojenským námorníctvom. Hovorca ukrajinských námorných síl doplnil, že škody na lodi nie sú jasné, no "už nie je schopná vykonávať svoje úlohy". "Bude to pokračovať, pokým Rusom nedôjdu lode alebo neodídu z Krymu," vyhlásil. Ruský gubernátor Sevastopola Michail Razvožajev predtým uviedol, že ruská armáda odrazila útok protilodnej rakety na plavidlo v prístave. Nepovedal, ktorá loď bola terčom útoku, dodal však, že "spadnuté fragmenty spôsobili malý požiar, ktorý rýchlo uhasili".

Ústav pre štúdium vojny očakáva zvýšenie počtu ruských útokov

Západní vojenskí odborníci očakávajú v nasledujúcich týždňoch posilnenie ruských raketových a dronových útokov na Ukrajinu, kým dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Snemovňou reprezentantov. TASR o tom informuje na základe nedeľnej správy tlačovej agentúry DPA.

V analýze americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) napísal: "Ruské sily zrejme v najbližších týždňoch zintenzívnia prebiehajúce ofenzívne operácie a raketové a dronové útoky, aby využili zatvárajúce sa časové okno týkajúce sa materiálnych dodávok Ukrajine."  Experti ISW však v sobotu uviedli, že Rusi zatiaľ dosiahli v ofenzívnych operáciách len izolované taktické úspechy a na fronte nezaznamenali žiadny prelom. Rusko podľa očakávania využije predovšetkým oslabenú ukrajinskú protivzdušnú obranu a zosilní útoky kĺzavými bombami.

Rusko tvrdí, že dobylo ukrajinskú dedinu Bohdanivka

Rusko v nedeľu oznámilo, že jeho jednotky úplne dobyli Bohdanivku, frontovú dedinu vzdialenú necelé tri kilometre od ukrajinského mesta Časiv Jar. Moskva v posledných mesiacoch dosiahla na tomto fronte viaceré úspechy, čím zvýšila svoju prevahu. Kyjev zatiaľ zápasí s nedostatkom dôležitej munície, o ktorú žiada svojich západných spojencov.

Bohdanivka leží medzi mestami Časiv Jar a Bachmut. Kyjevské jednotky začiatkom tohto mesiaca uviedli, že situácia na bojisku v okolí Časiv Jaru je "zložitá a napätá" a že Rusko podniká neustálu paľbu. Časiv Jar, kde žilo pred vojnou asi 13 tisíc obyvateľov, leží necelých 30 kilometrov juhovýchodne od mesta Kramatorsk, ktoré je dôležitým železničným a logistickým uzlom ukrajinskej armády.

Ruská protivzdušná obrana zostrelila 50 ukrajinských dronov

Moskva tvrdí, že ruská protivzdušná obrana zostrelila päťdesiat dronov počas ukrajinského sobotňajšieho útoku na Rusko. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP. Ukrajina spustila v noci na sobotu vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí. Útoky si vyžiadali niekoľko obetí. Podľa gubernátora zasiahnutej Belgorodskej oblasti Viačeslava Gladkova zahynula žena so zlomenou nohou a muž, ktorý ju opatroval, ako aj tehotná žena a jej nenarodené dieťa. Kyjev v posledných týždňoch vystupňoval svoje útoky na Rusko, pričom sa zameriava najmä na lokality s energetickou infraštruktúrou. Ruské ministerstvo obrany informovalo, že zostrelilo ukrajinskú stíhačku Suchoj Su-25, bez uvedenia akýchkoľvek ďalších podrobností. Toto tvrdenie nie je možné nezávisle overiť, pripomína agentúra AP.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy