Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
V Japonsku sa zrútili 2 vojenské vrtuľníky. Hlásia jednu obeť a niekoľko nezvestných
Zdielať na

V Japonsku sa zrútili 2 vojenské vrtuľníky. Hlásia jednu obeť a niekoľko nezvestných

Zdroj: TASR

TOKIO / Japonská vláda potvrdila, že počas nočnej nehody sa do oceánu zrútili dva vojenské vrtuľníky a sedem ľudí je nezvestných. Helikoptéry SH-60K boli nasadené na nácvik protiponorkových bojových operácií.

Rádiový kontakt s vrtuľníkmi sa stratil v sobotu približne hodinu pred polnocou neďaleko súostrovia Izu. Japonská vláda pripúšťa, že vrtuľníky sa pravdepodobne zrazili vo vzduchu.

Minister obrany Minoru Kihara vtedy povedal, že záchranári "spozorovali časti vrtuľníkov v mori a sme presvedčení, že sa oba vrtuľníky zrazili". Kihara novinárom dodal: "V tomto bode je príčina neznáma, ale najprv sa zo všetkých síl snažíme zachrániť životy." O niekoľko hodín Kihara novinárom uviedol, že člena posádky, ktorého zachránili, "vyhlásili za mŕtveho".

Komunikácia s vrtuľníkom sa prerušila v nočných hodinách

"Ministerstvo objavilo letové záznamníky na miestach blízko seba", a tak je "vysoká možnosť, že sa obe helikoptéry zrazili," dodal. Oba vrtuľníky sa podľa predstaviteľov zrejme zrazili počas nočného výcviku počítania ponoriek pri súostroví Izu v Tichom oceáne.

Komunikácia s jedným vrtuľníkom sa podľa televízie NHK prerušila o 22.38 h miestneho času pri ostrove Torišima a o minútu neskôr dostali z vrtuľníka núdzový signál. Približne o 25 minút neskôr, okolo 23.04 h miestneho času, si armáda uvedomila, že sa v tej istej oblasti prerušila aj komunikácia s druhým vrtuľníkom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy