Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Mladík dobodal biskupa a ďalších ľudí. Polícia vyšetruje útok ako teroristický čin
Zdielať na

Mladík dobodal biskupa a ďalších ľudí. Polícia vyšetruje útok ako teroristický čin

Zdroj: X/Visegrád 24

SYDNEY / Polícia vyšetruje útok nožom z 15. apríla ako teroristický čin. Incident sa odohral v asýrskom pravoslávnom chráme na predmestí mesta Sydney. Zranení sú štyria ľudia.

​Ako informovala TASR, medzi minimálne štyrmi zranenými je prominentný biskup a aj 15-ročný podozrivý, ktorého zadržala polícia. Všetci sú bez ohrozenia života. Mladíka však museli držať v chráme, pretože útok vyvolal v miestnej komunite nepokoje. Dav ľudí začal hádzať po polícií kamene a žiadal vydanie podozrivého.

"Po zvážení všetkých materiálov konštatujem, že išlo o teroristický incident," informovala policajná komisárka Nového Južného Walesu Karen Webbová. Polícia podozrivého poznala, ale nebol vedený na žiadnom zozname potenciálnych teroristov. Útok považuje za prejav nábožensky motivovaného extrémizmu. Podľa tamojších médií sa po útoku pred Chrámom Dobrého pastiera zhromaždil dav ľudí. Agentúra Reuters objasňuje, že zdravotníci museli po potýčkach ošetriť takmer tridsať ľudí s rozličnými zraneniami. Sedem z nich previezli do nemocnice. Stanica Sky news uviedla, že pri potýčkach sa zranili najmenej dvaja policajti, ktorí skončili v nemocnici. Dav zároveň poškodil 20 policajných vozidiel. Podľa Webbovej sa bude polícia správaním výtržníkov zaoberať.

Útok bol odvysielaný naživo na youtubovom kanáli asýrskej cirkvi, ktorá práve vysielala bohoslužbu. Na záberoch vidno muža približujúceho sa k oltáru a počuť aj to, ako útočník povedal arabsky: "Keby neurážali môjho proroka, neprišiel by som. Keby sa nestarali do môjho náboženstva, neprišiel by som." Neskôr zdvihol pravú ruku a biskupa niekoľkokrát bodol nožom. Veriaci začali panikáriť a kričať. Biskupovi pribehlo na pomoc viacero ľudí. Niekoľko z nich sa pri tom dokonca zranilo.

Agentúra AFP informovala, že sydneyská štvrť Wakeley je strediskom malej komunity asýrskych kresťanov, z ktorých mnohí utiekli do Austrálie pred prenasledovaním a vojnou v Iraku a Sýrii. K útoku došlo len niekoľko dní po tom, čo bolo v nákupnom centre v Sydney zabitých šesť ľudí.

Útočníka neskôr zastrelila policajtka. Neexistuje zatiaľ žiadny náznak, že tieto dve udalosti navzájom súvisia, dodáva AFP.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy