Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nový vysokoškolský titul? Európska komisia prišla s novým návrhom
Zdielať na

Nový vysokoškolský titul? Európska komisia prišla s novým návrhom

Zdroj: ISIFA/ilustračné

BRUSEL / Podľa návrhu, ktorý v stredu 27. marca zverejnila Európska komisia vyplýva, že by študenti vysokých škôl mohli do budúcna získavať európsky titul. Ten by bol automaticky uznávaný vo všetkých štátoch Európskej únie. Podľa komisárky pre inovácie, výskum, vzdelávanie a mládež Iljany Ivanovovej je cieľom väčšia konkurencieschopnosť a lepšie prepojenie európskeho vysokého školstva.

Komisia navrhuje, aby sa stal európsky titul novým typom, ktorý by udeľovala spoločne a na dobrovoľnom základe skupina univerzít po celej Európe. Bol by udeľovaný na základe spoločného súboru kritérií dohodnutých na európskej úrovni. Študenti by tak mohli získať viac príležitostí na štúdium na viacerých univerzitách. Taktiež by s ním bolo jednoduchšie žiadať o zamestnanie v zahraničí. "Plánom na existenciu európskeho titulu reagujeme na potreby našich študentov, univerzít, ich zamestnancov i budúcich zamestnávateľov dnešných študentov – a vlastne celej Európy," uviedla komisárka Ivanovová.

Dobrovoľný európsky titul

"Komisia dnes predložila tri iniciatívy na podporu nadnárodnej spolupráce medzi inštitúciami vysokoškolského vzdelávania s konečným cieľom vytvoriť európsky titul. Dobrovoľný európsky titul by bol prínosom pre študentov aj vysokoškolskú komunitu, pretože by podporil mobilitu vo vzdelávaní v rámci EÚ a zlepšil prierezové zručnosti študentov," stojí v tlačovom vyhlásení Európskej komisie. Návrhy by tiež plne rešpektovali kompetencie členských štátov a regionálnych vlád v oblasti vysokoškolského vzdelávania.

Návrh by sa mal v nadchádzajúcich mesiacoch prerokovať s členskými štátmi a ďalšími kľúčovými stranami vo vysokoškolskom vzdelávaní. "Komisia vyzýva Radu Európskej únie, členské štáty, univerzity, študentov, hospodárskych a sociálnych partnerov, aby spoločne pracovali na tom, aby sa európsky titul stal skutočnosťou," dodáva únijná exekutíva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy