Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Rusko strelou narušilo poľský vzdušný priestor
Zdielať na

Rusko strelou narušilo poľský vzdušný priestor

Zdroj: TASR

VARŠAVA / Rusko pri útoku na západnú Ukrajinu narušilo svojou strelou s plochou dráhou letu poľský vzdušný priestor, oznámilo dnes veliteľstvo poľských ozbrojených síl. Incident sa podľa neho stal nad ránom.

O incidente bol informovaný poľský prezident Andrzej Duda, informácie o narušení hraníc NATO boli odovzdané tiež poľským spojencom v Severoatlantickej aliancii, uviedli poľské médiá. Poľské a spojenecké stíhačky boli pripravené zasiahnuť, Varšava sa mieni domáhať od Ruska vysvetlenia.

"Poľská protivzdušná obrana bola uvedená do pohotovosti a ruskú strelu by zničila, keby mierila na akýkoľvek cieľ v Poľsku," povedal vicepremiér a minister obrany Wladyslaw Kosiniak-kamysz na tlačovej konferencii v Krakove. Poľské radary podľa neho sledovali niekoľko ruských striel a Poliaci si vymieňali informácie s Ukrajincami.

Poľským priestorom strela letela 39 sekúnd

Strela prenikla nad poľské územie do hĺbky 1000 až 2000 metrov, kým po 39 sekundách poľský vzdušný priestor opustila. Generál Maciej Klisz ako operačný veliteľ podľa ministra situáciu správne vyhodnotil a so zreteľom na bezpečnosť prijal to najsprávnejšie rozhodnutie. Minister tiež poďakoval spojencom, najmä Britom, ktorí sa rozhodli ponechať v Poľsku systém protileteckej obrany Sky Sabre až do konca roka, namiesto pôvodne plánovaného konca marca.

Incident sa podľa komuniké operačného veliteľstva stal o 04:23 SEČ pri obci Oserdów a strela, ktorú počas celého letu sledovali radary, zotrvala v poľskom vzdušnom priestore 39 sekúnd. Poľské ozbrojené sily monitorujú situáciu a zostávajú v stálej pohotovosti, aby zabezpečili bezpečnosť poľského vzdušného priestoru, uviedlo veliteľstvo.

Poľsko si predvolalo ruského veľvyslanca

Poľsko si predvolalo ruského veľvyslanca, aby vysvetlil narušenie poľského vzdušného priestoru ruskou riadenou strelou z nedele rána. Uviedla to tlačová agentúra PAP. Ďalšie kroky budú závisieť od informácií, ktoré veľvyslanec poskytne, povedal námestník poľského ministra zahraničných vecí Andrzej Szejna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy