Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Nie všetci Sicílčania sú mafiáni. Novinár opísal boj proti organizovanému zločinu
Zdielať na

Nie všetci Sicílčania sú mafiáni. Novinár opísal boj proti organizovanému zločinu

SICÍILIA / Sicília je stále synonymom pre mafiu a organizovaný zločin. Teraz ho už veľmi nevidno, pôsobí totiž skryto a mafiáni sa väčšinou tvária ako normálni podnikatelia. Nebolo to tak vždy - bežné bolo zabíjanie, atentáty na nepohodlných ľudí, najmä ku koncu 20. storočia. Vďaka ľudom, ktorí sa mafii nebáli postaviť, a aj za to zaplatili životom, je teraz Taliansko na špičke vyšetrovania organizovaného zločinu.

Sicília. Ostrov v Stredozemnom mori s približne rovnakým počtom obyvateľov ako má Slovensko. Miesto, kde sa zrodila mafia, ale tiež miesto, kde sa zrodili bojovníci proti nej. Dve osobnosti, ktoré sa stali symbolom boja proti mafii sú prokurátori Giovanni Falcone a Paolo Borsellino.

Za svoj život usvedčili desiatky mafiánov a najme vďaka ich práci sa začal proces s členmi Cosa Nostry. "Zahŕňal vyše 500 rodín sicílskej mafie spojených s heroínom, deliktami a krviprelievaním. A bola to prvá príležitosť, počas ktorej sa štátu podarilo dostať za mreže hlavných aktérov kriminality v tej dobe," povedal novinár, spisovateľ a popredný odborník na Cosa Nostru Saverio Lodato.

Mafia si cestu našla

Vo väzení priamo v srdci Palerma sa na tento proces postavila špeciálna budova. Členovia mafie boli zatvorení v kójach za mrežami. Prokurátori Falcone a Borsellino zohrali v tomto procese zásadnú úlohu. Museli byť pod neustálou ochranou - mali pri sebe ozbrojených strážcov. Mafia si ale nakoniec našla cestu, ako sa dvoch najviac chránených mužov v Taliansku zbaviť.

Práve 23. máj 1992 Giovanni Falcone sa zo svojou manželkou vrátil z Ríma. Do Palerma ich viezli tri obrnené autá. Práve v týchto miestach bolo v kanalizačnom systéme uložená približne pol tony výbušnín. Minútu pred šiestou hodinou večer bola bomba na diaľku odpálená. Na diaľnici sa po výbuchu vytvorila stometrová trhlina a 8-metrový kráter. Giovanni Falcone žil ešte dve hodiny po atentáte, zomrel v nemocnici. Tak isto jeho žena a šesť policajtov.

Tragické udalosti rozhýbali vytvorenie štruktúr

A o necelé dva mesiace neskôr 19. júla bomba nastražená vo vozidle zabila Paola Borselliniho práve keď vychádzal z domu svojej matky, ktorú bol v ten deň navštíviť. Výbuch zabil aj päť policajtov, ktorý Borselliniho sprevádzali. "Toto bol najsilnejší moment v súboji medzi mafiou a talianskym štátom, ktorého to položilo na kolena a zvyšok sveta onemel spolu s obyvateľmi Palerma a Sicílie," doplnil novinár.

Udalosti, ktoré sa najme na Sicílii udiali, viedli v Taliansku k vytvoreniu silnej štruktúry proti mafii. Jednou z týchto štruktúr je aj Riaditeľstvo vyšetrovania mafie a terorizmu. "Dobrá metóda boja proti mafii je, aby krajina vedela zaistiť potreby svojich občanov. Pretože tak dlho ako nebude vedieť štát zaistiť potreby ľudí, tak dlho tu bude mafia," vysvetlil Paolo Storoni, šéf divízie medzinárodného vyšetrovania.

"Sicília je miesto, kde sa mafia narodila, ale musíme tiež povedať, že Sicília je miesto, kde vznikol boj proti mafii. A teraz je Taliansko najviac dôležitou krajinou v boji proti mafii," povedal novinár a spisovateľ Giacomo di Giramo. Na mieste atentátu na Paola Borselliniho je doska s textom. Pre tých, ktorí sem prišli premýšľať: Nie všetci Sicílčania sú mafiáni a nie všetci mafiáni sú Sicílčania. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy