Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Výrazné posilnenie Severoatlantickej aliancie o Škandinávcov: Slovenská armáda už so severanmi spolupracuje
Zdielať na

Výrazné posilnenie Severoatlantickej aliancie o Škandinávcov: Slovenská armáda už so severanmi spolupracuje

ŠTOKHOLM / Jedným z dôsledkov ruského vpádu na Ukrajinu je aj výrazné posilnenie Severoatlantickej aliancie o Škandinávcov. Fíni sa pripojili minulú jar a čoskoro sa pridá aj Švédsko so stíhačkami Gripen, modernými ponorkami či rozvinutým obranným priemyslom. Slovenská armáda už so severanmi spolupracuje.

Štokholmu dlho robilo prieky Orbánovo Maďarsko, ale napokon aj ono súhlasilo s novým členom. "Vstupujeme do NATO, aby sme ešte lepšie bránili všetko, čím sme a všetko, v čo veríme. Spoločne s ostatnými bránime našu slobodu, demokraciu a naše hodnoty," vyhlásil Ulf Kristersson, švédsky predseda vlády. "Pre alianciu to bude veľký prínos - jednak potenciál ľudský, ekonomický, ale v neposlednom rade aj vojenský," zhodnotil Daniel Zmeko, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky. 

Slovensko a Švédsko spolupracujú už dávnejšie. Ešte za čias ministra Naďa dohodli projekt pásových obrnených vozidiel CV90 aj s účasťou nášho obranného priemyslu. Prvé zo 152 moderných strojov by mali dodať na budúci rok. "V tejto ponuke hovorí o zapojení tridsiatich slovenských firiem do dodávania konkrétnych dielov," priblížil vtedajší minister obrany Jaroslav Naď.

Bezpečnostný analytik Juraj Kuruc pozná severské pomery veľmi dobre. Helsinki i Štokholm spolupracujú s alianciou dlhodobo a považujú sa za súčasť jej severovýchodného krídla. "Pre Švédov je to najmä o obrane Baltického mora - je tam strategický ostrov Gotland - a o prístupe do Severného mora cez Arktický oceán," vysvetlil Kuruc.

Od pádu Berlínskeho múra platila v tej časti Škandinávie teória, že s Rusmi sa dá nejako dohodnúť - najmä cez obchodné zmluvy sa navzájom previazať tak, že vojna sa nikomu neoplatí. "Ukázalo sa, že Rusi si to nemyslia. A akým spôsobom by sme im mohli veriť, keď im sú obchodné a akékoľvek mierové dohody ukradnuté. Toto je veľká vec pre švédsku a fínsku verejnosť," zhodnotil Kuruc. "Tá reakcia je prirodzená. Obyvatelia Švédska a Fínska vidia, ako je nutné spolupracovať v obrane," doplnil Jozef Bátora, politológ Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy