Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Navaľného pohreb bude v piatok v moskovskom chráme
Zdielať na

Navaľného pohreb bude v piatok v moskovskom chráme

Zdroj: TASR

MOSKVA / Posledná rozlúčka s ruským opozičným politikom Alexejom Navaľným, ktorý podľa ruských úradov zomrel pred dvoma týždňami vo väznici, sa bude konať v piatok 1. marca popoludní v Moskve. Uviedla to v stredu 28. februára Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová, podľa ktorej bude potom kritik Kremľa pochovaný na Borisovskom cintoríne na južnom okraji ruskej metropoly. 

"Alexejov pohrebný obrad bude v chráme Ikony Matky Božej vo štvrti Marjino 1. marca o 14.00 hodine (12.00 hodine SEČ). Príďte včas. Pohreb sa bude konať na Borisovskom cintoríne," uviedla Jarmyšová. V utorok 27. februára oznámila, že sa jej a ďalším Navaľného spolupracovníkom nedarí nájsť miesto pre verejnú rozlúčku, pričom niektoré miesta ich podľa nej priamo odmietla po zmienke opozičného mena.

Pohreb sa mal pôvodne uskutočniť vo štvrtok, v ten istý deň, keď v parlamente vystúpi ruský prezident Vladimir Putin s prejavom o stave krajiny, pietne miesto sa ale nepodarilo zohnať, uviedol v stredu 28. februára riaditeľ Navaľného fondu boja proti korupcii Ivan Ždanov.

Opatrenia počas pohrebu nie sú jasné

"Skutočný dôvod je jasný. Kremeľ vie, že v deň rozlúčky s Alexejom nebude Putina a jeho posolstvo nikto potrebovať," napísal Ždanov na sociálnych sieťach. Konanie pohrebu krátko po oznámení Jarmyšovej oznámila aj vdova po Navaľnom Júlija, ktorá vystúpila pred zákonodarcovia v Európskom parlamente.

Agentúra Reuters upozornila, že nie je jasné, aké opatrenia ruské úrady v súvislosti s pohrebom Navaľného chystajú. Súdiac podľa predchádzajúcich zhromaždení opozičných podporovateľov je však pravdepodobná silná policajná prítomnosť. Bezpečnostné zložky zrejme rozoženú čokoľvek, čo by podľa ich názoru príliš pripomínalo politickú demonštráciu.

Navaľnyj bol roky hlavnou tvárou ruskej opozície a hlasno kritizoval režim ruského prezidenta Vladimira Putina. Od roku 2021 bol vo väzení, postupne si vypočul tresty 2,5 roka, deväť rokov a 19 rokov väzenia. Vinu odmietal a svoje uväznenie pričítal snahe režimu umlčať všetkých odporcov a kritiku.

Navaľnyj zomrel vo veku 47 rokov v polovici februára v ruskej trestaneckej kolónii za polárnym kruhom. Podľa ruskej väzenskej služby mu po prechádzke prišlo náhle nevoľno, stratil vedomie a oživiť sa ho nepodarilo väzenským zdravotníkom ani privolaným záchranárom. Podľa jeho spolupracovníkov sa v úmrtnom liste uvádza, že zomrel prirodzenou smrťou. Západní politici z Navaľného smrti vinia ruského prezidenta Vladimira Putina.

Pozostalým viac než týždeň odmietali prístup k Navaľného telu. Jeho matka Ľudmila tvrdila, že ruské úrady sa ju snažili donútiť, aby súhlasila s tajným pohrebom, čo ona odmietla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy