Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Rozsiahle zatekanie v dome. Údajne ide o škody spôsobené po zemetrasení
Zdielať na

Rozsiahle zatekanie v dome. Údajne ide o škody spôsobené po zemetrasení

ZÁVADA / Zúfalstvo a bezmocnosť. Žene (61) zo Závady zateká strecha. Už týždne sa poisťovni snaží dokázať, že to spôsobilo zemetrasenie. Poškodenie sa neukázalo hneď, ale až po výdatných dažďoch. Napriek argumentom pani Dany poisťovňa tvrdí, že nejde o dôsledok živelnej pohromy. Zúfalá žena je v koncoch. Na opravu potrebuje tisíce eur, ktoré nemá.

​"Za pár sekúnd sa vám zrútil celý život, že zrazu po nociach sme nespali. Museli sme oblečení nachystaní, manžel nechodiaci na posteli," povedala Dana Hubcejová, poškodená obyvateľka obce Závada. 

Najskôr zaregistrovala popraskanú omietku a poškodenie komínov. Na základe popisu škôd jej poisťovňa vyplatila bezmála 1 500 eur. Lenže to nebol koniec problémov. "Lialo možno týždeň. Aké to je hrozné, že je v každej izbe na chodbe všade všade je tam zatečenie," opísala pani Hubcejová. 

Poisťovňa uviedla, že so zemetrasením to nesúvisí

Podľa poškodenej ženy škody sa naplno ukázali až po niekoľkých týždňoch od zemetrasenia, a to pod vplyvom výdatných dažďov a po postupných dotrasoch. "Zatiaľ bolo zaznamenaných 37 dotrasov z regiónu, z toho 15 javov sa dalo aj lokalizovať, ostatné boli príliš slabé," informoval Kristian Csicsay, vedúci oddelenia seizmológie SAV. "Okolo komína, že sú tam posunuté tie late, je tam diera, je to proste poškodenie posunom. Keď by začalo poriadne pršať až dakedy v máji a začalo by nám zatekať vtedy? No takto to už by som a vôbec asi u poisťovne neuspela," poznamenala Hubcejová. 

"Poškodenia obhliadol náš technik, ktorý zistil, že tieto dodatočne hlásené poškodenia nesúvisia so zemetrasením z 9. októbra 2023," uviedla Katarína Ondra, hovorkyňa poisťovne Generali. "Asi si predstavovala, že v dome sme žili stále od roku 1981, tak že sme mali dakde v izbách hrnce a tam nám zatekala voda," povedala Hubcejová. 

Podľa slov poškodenej ženy odhadované náklady na opravu sú vo výške minimálne 14-tisíc eur. "V záujme objektivity sme sa rozhodli pre proklientsky krok a oslovili sme nezávislého znalca z odboru stavebníctvo," poznamenala Ondra. Jeho úlohou je jednoznačne určiť poškodenia spôsobené zemetrasením. Na vyjadrenie čakajú. "Ak sa potvrdí, že ide o škody vzniknuté pri danej živelnej udalosti, klientovi je vyplatené poistné plnenie za túto škodu," doplnila Ondra. "So mnou vypiekli tak jak vypiekli čierny Peter zostal mne," dodala Hubcejová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy