Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Podnikatelia sa snažili zneužiť zálohovanie. Napriek tomu sa zálohomatom darí
Zdielať na

Podnikatelia sa snažili zneužiť zálohovanie. Napriek tomu sa zálohomatom darí

SLOVENSKO / Zálohovanie na Slovensku úspešne funguje - za viac ako dva roky sme vyzbierali dve miliardy nápojových obalov. Niektorí sa však pokúšajú tento systém oklamať, prípadne zneužiť. Potvrdili to kontroly obchodných inšpektorov. Hrozí im pritom pokuta až do výšky 80-tisíc eur.

​Zálohovanie oficiálne spustili v januári 2022. Okrem iného prispieva ku zníženiu množstva voľne odhodeného odpadu v prírode. "Možno práve tí, ktorí ich ľahostajne vyhadzovali ich teraz budú ochotne zbierať. Za každú, ktorá bude mať Z, spotrebiteľ dostane 15 eurocentov," povedal Ján Budaj, bývalý minister životného prostredia.

Výrobcovia nápojov a obchodníci si vytvorili Správcu zálohového systému, aby na projekt dozeral. Pri tak obrovských objemoch narábania s obalmi si všimli malé pochybenia, ale aj pokusy obchádzať zákon. "V niektorých prípadoch naozaj išlo o úmyselné konanie, kde sa podnikatelia sa snažili zneužiť systém," uviedol Marián Áč, generálny riaditeľ Správcu zálohového systému.

Najväčšie nedostatky sú v pohraničí

No a preto spolupracujú s políciou, colníkmi i s obchodnou inšpekciou. Tá už skontrolovala okolo 150 prevádzok. Najväčšie nedostatky zistili najmä v pohraničí s Maďarskom, vrátane priameho poškodenia spotrebiteľov. "Keď vám niekto naúčtuje zálohu, vy ju zaplatíte, ale kúpite si obal, ktorí nie je označený, nie je registrovaný, a teda nemáte možnosť vrátiť ho do systému," ozrejmila Nadežda Machútová, ústredná riaditeľka SOI.

Na druhej strane, inšpektorov potešilo, že zálohomaty sú odolné voči špekulantom, ktorí sa nevhodné fľaše, či plechovky snažili prelepovať, alebo inak upravovať. "Ten systém neodhalil taký prípad, že by vám automat zobral neoznačený, neregistrovaný výrobok," poznamenala Machútová. 

Inšpektori pre tejto akcii preverili 26-tisíc plechoviek a fliaš vyše 400 rôznych druhov nápojov. "My samozrejme vidíme efekt po kontrolách, že objem nezákonne vracaných obalov sa výrazne znížil," dodal Áč. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy